Uutiset:
http://kauppa.fi/rss/feed/uutiset
Tiedotteet:
http://kauppa.fi/rss/feed/tiedotteet
Lausunnot:
http://kauppa.fi/rss/feed/lausunnot
Blogit:
http://kauppa.fi/rss/feed/blogit

RSS-syötteet voit tilata omaan RSS-lukijaasi klikkaamalla ylläolevia linkkejä.

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. 

Pysy kartalla kaupan alan uutisista ja tilaa Kaupan liiton uutiskirje. Uutiskirjeessä on koottuna tärkeimmät ja ajankohtaisimmat uutiset, tiedotteet ja tapahtumat.

Tapahtumakirjeestämme saat tietoa Kaupan liiton koulutuksista ja seminaareista.

Liity kirjeiden postituslistalle täältä

Etusivu > Ajankohtaista > Keskustelu > Yleinen keskustelu > KAKSIJAKOINEN MONOPOLI RUUAN HINNAN NOUSUN TAKANA

Taas on osoitettu kaupan monopoli ruuan hinnassa. Kauppa väittää aivan päinvastaisia faktoja. Seppo Konttisen kirjassa selvitetään seikkaperäisesti kuinka kaupan keskittyminen on johtanut elintarvikkeiden korkeisiin hintoihin, olemattomaan kilpailuun ja kaupan määräävään asemaan suhteessa elintarviketeollisuuteen. Totuuden mukaisena todisteena eräs leipomoyrittäjä kertoi vuonna 2014 julkisuudessa saaneensa S-ryhmältä 15 000 euron markkinointilaskun. Summa vastasi kymmentä prosenttia leipomon liikevaihdosta. Tämän summan kauppa ilmoitti laskuttavansa joka toinen kuukausi. Kilpailuviraston tulisi kovalla kädellä puuttua näiden kahden toimijan puuhiin ja avata sopimuspolitiikka tuottajien ja S/K-ryhmän välillä.

- Ilmoitettiin vain, että he alkavat laskuttaa kahden kuukauden välein.

2

Hyvä kommentoija

Kiitos näkemyksestäsi. Esittämäsi väite ruoan kalliista hintatasosta ja väitetyistä tekijöistä ruoan hinnan taustalla eivät kuitenkaan pidä paikkansa. Tilastokeskuksen mukaan jo vuonna 2015 Suomessa oli Pohjoismaiden edullisin ruoan hintataso: http://www.pty.fi/fileadmin/user_upload/tiedostot/Tutkimukset/Ruoan_hinta/Pt_hintavertailu_maat_2015.pdf.

Vertaillessa muihin EU-maihin merkittävä selittävä tekijä on verotus. Ruoan hintataso Suomessa olisi itseasiassa alhaisempi kuin Ranskan, Italian ja Iso-Britannian, mikäli ruoan alv olisi ollut kaikissa näissä maissa sama 7 %. Myös muu verotus on Suomessa kireää. Ruoan hinta kääntyi Suomessa laskuun vuonna 2015 ja lasku jatkui edelleen vuonna 2016. Tämä kehitys on todennäköisesti kasvattanut edelleen eroa Ruotsin ja Tanskan kalliimpaan hintatasoon.

Yksittäisen yrityksen kaupallisiin neuvotteluihin ja niihin liittyviin asioihin emme ota kantaa. Suomessa on kuitenkin yritysten sopimussuhteisiin soveltuva, toimiva lainsäädäntö, joka koskee myös elintarvikeketjujen toimijoita. Tämän on todennut esimerkiksi työ-ja elinkeinoministeriön työryhmä raportissaan vuonna 2016 (Linkki: http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyoryhma-ei-erillisia-elintarvikeketjuja-koskevia-saantoja-kilpailulakiin). Lisäksi määräävässä markkina-asemassa olevat päivittäistavarakaupan yritykset ovat Kilpailu- ja kuluttajaviraston erityistarkkailussa. Yritysten välisen riita-asian voi viedä myös kauppatapalautakuntaan: http://kauppakamari.fi/lautakunnat/elintarvikeketjun-kauppatapalautakunta/

Kari Luoto
johtaja, päivittäistavarakauppa
Kaupan liitto

1
Lisää kommentti

Keskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä. Voit käydä keskustelua määrittelemälläsi nimimerkillä. Rekisteröidy tästä sivulle, ja määrittele käyttäjätunnuksesi, joka keskustelussa näytetään.

Keskustelun ohjeistus


Kauppa.fi:n keskustelu on kaikille avoin foorumi keskustella kauppaan ja kuluttamiseen liittyvistä asioista. Keskustelun voit aloittaa artikkelin lopusta tai uuden aiheen Aloita keskustelu -kohdasta. Keskusteluun osallistyminen edellyttää rekisteröitymistä, mutta keskustelua voi käydä nimimerkillä.