Uutiset:
http://kauppa.fi/rss/feed/uutiset
Tiedotteet:
http://kauppa.fi/rss/feed/tiedotteet
Lausunnot:
http://kauppa.fi/rss/feed/lausunnot
Blogit:
http://kauppa.fi/rss/feed/blogit

RSS-syötteet voit tilata omaan RSS-lukijaasi klikkaamalla ylläolevia linkkejä.

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. 

Pysy kartalla kaupan alan uutisista ja tilaa Kaupan liiton uutiskirje. Uutiskirjeessä on koottuna tärkeimmät ja ajankohtaisimmat uutiset, tiedotteet ja tapahtumat.

Tapahtumakirjeestämme saat tietoa Kaupan liiton koulutuksista ja seminaareista.

Liity kirjeiden postituslistalle täältä

Etusivu > Ajankohtaista > Keskustelu > Yleinen keskustelu > Suomen uusi viinalaki tarpeeton

Viro korottaa oluen veroa 65 % – raittiusjärjestöstä Suomen uusi viinalaki tarpeeton.

Kaupan liitto hehkuttaa virheellisesti, että Viron alkoholituonti ei ole osoittanut laantumisen merkkejä- ei vielä koska vero korotetaan vasta heinäkuussa 2017. Silloin alkoholin tuonti virosta pysähtyy kuin seinään ja suunta kääntyy Suomesta Viroon. Kaupan liitto vertaa viimevuoden alkuun ja totta kai silloin tuonti ei ole vielä laantunut.

Raittiusjärjestö arvostelee Suomeen kaavailtua uutta alkoholiveroa. Sen mielestä Viron alkoholiveronkorotukset hillitsevät viinarallia riittävästi.

Suomen ei kannattaisi yrittää hillitä Viron viinarallia tuomalla IV-oluet kauppoihin, koska Viron alkoholiveron korotukset hoitavat ongelman, päihdetyötä tekevä EHYT-järjestö sanoo.

Viro korottaa ensi heinäkuun alussa oluen ja mietojen alkoholijuomien veroa 65 prosentilla nykyisestä. Myöhemmin korotuksia tulee vielä lisää. Myös alkoholin mainontaa rajoitetaan.

Aiemmin Viron valtiovarainministeriön edustaja Dimitri Jegorov on arvioinut STT:lle, että veronkorotus voi nostaa olutsalkun hinnan nykyisestä noin 11 eurosta jopa 18 euroon.

– Viron veronkorotukset tulevat näkymään myös Suomessa. Meidän ei ole järkevää tuoda kauppoihin 5,5 prosenttisia juomia hillitäksemme Viron tuontia. Viron veroratkaisut hillitsevät viinarallia, EHYT ry:n erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen sanoo tiedotteessa.

EHYT arvioi, että Suomen suunnittelema muutos nostaa alkoholin kokonaiskulutusta, kasvattaa julkisen talouden menoja ja heikentää kansanterveyttä. Limuviinat lisäksi turmelevat nuorisomme joiden keskuudessa viimevuosina alkoholin käyttö on merkittävästi vähenynyt , mutta limuviinojen vapauttaminen rapauttaisi nuorisomme. Onko tämä visio kaupanliiton mukaan hyväksyttävää ja vain siksi, että kauppojen tulosta parannetaan nuorisomme terveydenkin uhalla?

1

Hyvä kommentoija

THL:n matkustajatuontia mittaavan tutkimuksen mukaan vuonna 2016 alkoholijuomien matkustajatuonti kasvoi 13,3 %, panimotuotteiden 16,9 % ja lonkeron jopa 30,6 %. Koko matkustajatuonti vastaa lähes 200 Alkon myyntiä (Alkoja Suomessa 353 kpl), vahvoja oluita tuodaan Suomeen yli nelinkertainen määrä Alkon vuosimyyntiin verrattuna. Oluet, lonkerot ja siiderit vastaavat 73 % kaikista tuoduista alkoholijuomalitroista.

Jos Viron heinäkuuhun kaavailtu olutveron korotus toteutuu, asettuu olutsalkun hinta asiantuntija-arvioiden noin 16 euron paikkeille. Tosin Viron johtavan alkoholiketjun johtajan mukaan olutsalkun hinta ei nouse heillä tänä vuonna lainkaan mahdollisesta veronkorotuksesta huolimatta. Kun mahdollista uutta hintaa verrataan Suomen noin 50 euron vastaavaan hintaan, voidaan nopeasti todeta, ettei se toteutuessaan tule juurikaan laskemaan oluen matkustajatuonnin määrää.

Ns. juomasekoitukset ovat jo nykyisin myynnissä päivittäistavarakaupassa. Vuonna 2016 pt-kauppa myi 26,6 miljoonaa litraa lonkeroa ja vastaavasti Alko 5,4 milj.litraa (matkustajatuonti oli 14,9 milj. litraa). Myös nämä ns. limuviinat sisältyvät näihin lukuihin ja niitäkin on jo nykyisin saatavilla sekä pt-kaupoista että Alkoista. Koko pt-kaupan alkoholimyyntilitroista niiden osuus 0,1 % ja vastaavasti Alkon litroista 0,3 %. Kyseessä on siis varsin marginaalinen tuoteryhmä sekä pt-kaupassa että Alkossa.

Nyt kaavaillut vähittäismyynnin uudistukset ovat varsin maltillisia. Alkoholilakiin esitetty muutos, jossa keinotekoisesta valmistustaparajoitteesta luovuttaisiin ja sallittaisiin jatkossa enintään 5,5 % vahvuisten alkoholituotteiden myynti myös Alkon ulkopuolella, vähentäisi merkittävästi näiden tuotteiden matkustajatuontia. Samalla kotimaan alkoholijuomaverojen tuotto kasvaisi merkittävästi ja uudistus tukisi koko maan kattavan ruokakauppaverkoston säilymistä.

Kari Luoto
johtaja, päivittäistavarakauppa
Kaupan liitto

0
Lisää kommentti

Keskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä. Voit käydä keskustelua määrittelemälläsi nimimerkillä. Rekisteröidy tästä sivulle, ja määrittele käyttäjätunnuksesi, joka keskustelussa näytetään.

Keskustelun ohjeistus


Kauppa.fi:n keskustelu on kaikille avoin foorumi keskustella kauppaan ja kuluttamiseen liittyvistä asioista. Keskustelun voit aloittaa artikkelin lopusta tai uuden aiheen Aloita keskustelu -kohdasta. Keskusteluun osallistyminen edellyttää rekisteröitymistä, mutta keskustelua voi käydä nimimerkillä.