Uutiset:
http://kauppa.fi/rss/feed/uutiset
Tiedotteet:
http://kauppa.fi/rss/feed/tiedotteet
Lausunnot:
http://kauppa.fi/rss/feed/lausunnot
Blogit:
http://kauppa.fi/rss/feed/blogit

RSS-syötteet voit tilata omaan RSS-lukijaasi klikkaamalla ylläolevia linkkejä.

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. 

Pysy kartalla kaupan alan uutisista ja tilaa Kaupan liiton uutiskirje. Uutiskirjeessä on koottuna tärkeimmät ja ajankohtaisimmat uutiset, tiedotteet ja tapahtumat.

Tapahtumakirjeestämme saat tietoa Kaupan liiton koulutuksista ja seminaareista.

Liity kirjeiden postituslistalle täältä

Etusivu > Ajankohtaista > Keskustelu > Uutiskeskustelu > Kommentti Suomen hallituksen hyvään päätökseen

Vierailijan kommentti on täyttä totta joka sana.
Antero Vartia on ollut äänekkäin puolesta puhuja Suomen toimivaa apteekkijärjestelmää kohtaan. On aika helppo arvata kuka on rahoittanut hänen toimintaansa.
Virossa tehtiin asiantuntemattomien uudistajien toimesta muutos apteekkeihin muutama vuosi sitten. Nyt ollaan palaamassa takaisin alkuperäiseen:
"Muutos on iso, sillä se koskee valtaosaa Viron pääapteekeista.

Viro valmistautuu parhaillaan muuttamaan apteekkijärjestelmäänsä. Vuoden 2020 alusta lähtien proviisorin pitää omistaa apteekista vähintään 51 prosenttia.

Jatkossa lääketukut, lääkärit tai lääkeyhtiöt eivät voi toimia edes vähemmistöomistajina.

Muutos on iso, sillä se koskee valtaosaa Viron pääapteekeista.

Viron suurimmat apteekkiketjut ovat Apotheka, BENU ja Südameapteek.

Apotheka on kytköksissä lääketukku Magnum Medicaliin ja BENU:n Tamro Eestiin.

Magnum Medical ja Tamro Eesti ovat maan suurimmat lääketukut.

Apothekalla on noin 83 toimipistettä, BENU:lla 81 ja Südameapteekilla 75.

Pienempiä apteekkiketjuja ovat Euroapteekit (42 toimipistettä) ja Yliopiston apteekki 13:lla toimipisteellä.

Yksityisten proviisoreiden omistamia apteekkeja on noin 30.

Uuden lain myötä yksi proviisori voi omistaa neljä apteekkia.

Miksi Viro uudistaa apteekkilakia?

Muutoksen taustalla on se, että Viron apteekkimarkkinat laajentuivat löyhän lainsäädännön aikana kohtuuttomasti.

Maassa on asukasta kohden huomattavasti enemmän apteekkeja – yksi apteekki per 2700 asukasta – kuin esimerkiksi Suomessa tai Ruotsissa.

Suomessa laskennallinen apteekkitiheys on yksi apteekki per 6700 asukasta ja Ruotsissa luku on 7350.

Apteekit ovat keskittyneet pitkälti kaupunkeihin; yli 70 prosenttia nykyisistä apteekeista toimii kaupungeissa.

Maaseudulla suurin osa apteekeista on yksityisten proviisoreiden omistamia.

Nopean laajentumisen takia maassa on akuutti pula työntekijöistä. Osa apteekeista toimii kannattavuuden rajamailla.

Henkilöstön vähyyden ja heikon kannattavuuden takia apteekin toiminnan kehittäminen ei ole ollut mahdollista toivotulla tavalla"

Ruotsissa kävi samoin: Swedin kertaa myös uudistuksen seurauksista aiemmin saatuja tietoja: osa apteekkiketjuista on kanavoinut suuria summia veroparatiiseihin, reseptilääkkeiden heikentynyt saatavuus tuli ilmi jo hallituksen teettämässä selvityksessä ja että Ruotsin Farmasialiitto on pitänyt ääntä siitä, että farmaseuttien työolosuhteet ja potilasturvallisuus apteekeissa ovat huonontuneet.

Swedin muistuttaa myös, että useiden reseptilääkkeiden hinnat ovat nousseet ja että myös Kuluttajajärjestö on raportoinut ruotsalaisten luottamuksen apteekkeihin laskeneen ja todenneen, että apteekkilaiset antavat nykyisin huonompaa neuvontaa, tukea ja informaatiota kuin aiemmin.
Norjassa kävi myös huonosti: Tuotevalikoima kapeni nopeasti

Apteekkiuudistuksen taustalla oli tyytymättömyys apteekkien määrään, huonoihin aukioloaikoihin ja apteekkitoiminnan pysähtyneisyyteen.

Uudistuksen seurauksena apteekkien määrä nousi hieman alle 400:sta yli 830:een ja aukioloajat paranivat. Uudistus on kuitenkin kaventanut lääkkeiden tuotevalikoimaa.

Allyn mukaan ketjut päättävät apteekeissa myytävän tuotevalikoiman, erityisesti rinnakkaisvalmisteissa. Hänen käsityksensä mukaan tämä on johtanut siihen, että Ratiopharm/Teva on vetäytynyt kokonaan pois Norjan rinnakkaislääkemarkkinoilta.

Yksityisten apteekkareiden kannalta kaupankäynti suurten ketjujen joukossa on hyvin työlästä. Apteekin ansaintamalli perustuu siihen, paljonko se saa neuvoteltua lääkeyhtiöiltä alennusta normaalihintoihin nähden.

– Tämä on johtanut apteekkivalikoiman huomattavaan supistumiseen. Kun Suomessa apteekit pitävät valmisteelle esimerkiksi 3-4 rinnakkaisvalmistetta, Norjassa tarjolla on vain yhtä laatua.

Pienistä apteekeista ei myöskään löydy kalliita lääkkeitä.

– Kalliista lääkkeistä saatava marginaali on niin pieni, että pienet apteekit eivät voi pitää niitä varastossa ja asiakkaiden täytyy odottaa lääkkeitään jopa 24–48 tuntia, Ally kertoo.
Suomen hallitus teki erittäin hyvän päätöksen olla rikkomatta toimivaa apteekkijärjestelmää joka jo nyt on maailman paras luokassaan.

3
Lisää kommentti

Keskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä. Voit käydä keskustelua määrittelemälläsi nimimerkillä. Rekisteröidy tästä sivulle, ja määrittele käyttäjätunnuksesi, joka keskustelussa näytetään.

Keskustelun ohjeistus


Kauppa.fi:n keskustelu on kaikille avoin foorumi keskustella kauppaan ja kuluttamiseen liittyvistä asioista. Keskustelun voit aloittaa artikkelin lopusta tai uuden aiheen Aloita keskustelu -kohdasta. Keskusteluun osallistyminen edellyttää rekisteröitymistä, mutta keskustelua voi käydä nimimerkillä.