Uutiset:
http://kauppa.fi/rss/feed/uutiset
Tiedotteet:
http://kauppa.fi/rss/feed/tiedotteet
Lausunnot:
http://kauppa.fi/rss/feed/lausunnot
Blogit:
http://kauppa.fi/rss/feed/blogit

RSS-syötteet voit tilata omaan RSS-lukijaasi klikkaamalla ylläolevia linkkejä.

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. 

Pysy kartalla kaupan alan uutisista ja tilaa Kaupan liiton uutiskirje. Uutiskirjeessä on koottuna tärkeimmät ja ajankohtaisimmat uutiset, tiedotteet ja tapahtumat.

Tapahtumakirjeestämme saat tietoa Kaupan liiton koulutuksista ja seminaareista.

Liity kirjeiden postituslistalle täältä

Etusivu > Tietoa kaupasta > Toimintaympäristö > Ympäristö ja kemikaalit

Ympäristö ja kemikaalitKaupan välittömät ympäristövaikutukset liittyvät kuljetuksiin ja niistä syntyviin päästöihin, kaupan toiminnassa syntyviin jätteisiin sekä kuljetuksissa ja kiinteistöissä käytetyn energian tuotannossa syntyviin päästöihin. Välilliset vaikutukset liittyvät myytäviin tuotteisiin ja niiden pakkauksiin sekä kaupoissa asioimiseen.

Kauppa välittää tuotteisiin liittyvää ympäristötietoa tuottajista ja valmistajista aina loppukäyttäjiin ulottuvassa arvoketjussa. Olemme osa ketjua, joka tuo kuluttajalle asti tarvittavan tiedon tuotteiden kemikaalikoostumuksesta ja turvallisesta käytöstä. Toimintaa  kehitetään jatkuvasti ympäristövaikutusten mittaamiseksi ja vähentämiseksi.

Kaupan ilmastotalkoot

Kauppa on mukana monin eri tavoin ilmastotalkoissa. Monet kaupan yritykset ovat mukana energiatehokkuustalkoissa ja solmineet elinkeinoelämän energiatehokkuussopimuksen.
Vapaaehtoiset energiatehokkuussopimukset ovat tärkeä keino edistää energiatehokkuutta Suomessa. Energiatehokkuussopimukset ovat keskeisessä asemassa Suomen energiatehokkuustavoitteiden toteuttamisessa. Ne edesauttavat myös ilmastomuutoksen hillinnässä, vapaaehtoisin keinoin.

Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien tuottaman lämmön hyödyntäminen

Kaupan kylmälaitteiden tuottaman lämmön hyödyntäminen on usein järkevää sekä ympäristön että talouden näkökulmasti.

Kaupan alan yrityksiä varten kootussa ohjeessa kuvataan erikokoisille kaupoille tyypillisiä lämmöntalteenoton ratkaisuja ja suunnittelussa huomioitavia asioita. Ohjeen avulla voi arvioida, kuinka paljon eri suunnitteluratkaisut säästävät energiaa.

Kaupan kylmälaitteiden ja -järjestelmien lauhdelämmön talteenotto - laskentaohje (PDF, 1.48 MB)

Kemikaalit

REACH ja CLP -esite on suunnattu erityisesti pk-yrityksille, ja siinä on tiiviissä sekä ymmärrettävässä muodossa kiteytetty kahden sisällöltään laajan asetuksen päävelvoitteet.

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräys

Käytöstä poistettuja sähkö- ja elektroniikkalaitteita kutsutaan SE-romuksi (SER). Sähkö- ja elektroniikkalaiteromujen kierrätys on tärkeää, jotta ne eivät päädy kuormittamaan luontoa. Kierrätyksessä vanhoista laitteista saadaan raaka-aineita ja materiaalia teollisuuden käyttöön. Näitä materiaaleja käytetään uusien tuotteiden valmistuksessa.

Lisää tietoa SER-keräyksestä osoitteesta serkierratys.fi.

Koulutusmateriaalia kaupoille sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräyksestä

Käytä ostoskassia viisaasti – verkkosivusto ostoskassivaihtoehdoista

Tietoa eri ostoskassivaihtoehdoista ja niiden ympäristövaikutuksista on koottu verkkosivustolle kassi-info.fi

Muuta

Kaupan liiton ympäristövaliokunnan ympäristömerkintälinjaus:Ympäristömerkintälinjaus (25.11.2010) (PDF, 0.01 MB)

Katso myös: Kaupan liiton ympäristövaliokunta

Lisätietoa

  • Terhi Kuljukka-Rabb, asiantuntija, kemikaaliasiat
  • Marja Ola, asiantuntija, ympäristöasiat
  • Ks. yhteystiedot

(Päivitetty 8/2017)