Viron matkailusta taitaa olla aika ristiriitaisia käsityksiä. Jotkut tuttavistani ovat todenneet, ettei kukaan järkevä ihminen mene Viroon örveltävien porojen sekaan koluamaan halpaa torikamaa. Jotkut taas kertovat hiustenpidennyksistä, ostosretkistä, golfmatkoista ja perhelomista kylpylähotelleissa ja hiekkarannoilla.

Edellinen käsitys taitaa olla vallalla poliittisten päättäjien, ekonomistien ja muiden asiantuntijoiden keskuudessa. Yleinen käsitys näissä piireissä kun on, että suomalaista kuluttajaa on hyvä verottaa, kun pakopaikkaa ei ole: Virosta haetaan vain viinaa ja verkkokauppaa ei ole keksittykään.

Suomalaiset eivät hae Virosta vain viinaa, vaan matkustavat sinne myös shoppailemaan ja käyttämään palveluja. Yhdistetty ooppera- ja kylpyläretki Tallinnaan voi olla tamperelaiselle eläkeläiselle edullisempi vaihtoehto kuin oopperaretki Helsinkiin. Samalla saa hankittua edulliset juomat, uuden kevättakin ja kevätvärin hiuksiin. Kun valtio vielä tukee varustamotuella Viron matkustajaliikennettä, matkaliput eivät maksa juuri mitään.

Valtion vero- ja tukipolitiikka onkin hyvin mielenkiintoista. Kulutusverotuksen korotukset kutistavat suomalaisen kuluttajan ostovoimaa kotimaisella palvelusektorilla, ja varustamotuki matkustajaliikenteelle antaa edullisen mahdollisuuden siirtyä muualle. Valtio kannustaa viinaralliin Viroon!

Ostosmatkailu Viroon on selkeä uhka suomalaiselle palveluyrittäjälle, ja valtio syventää uhkaa omalla politiikallaan. Eivät suomalaiset hae ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä Virosta siksi, että niistä on Suomessa pula, vaan siksi että niitä saa Virosta halvemmalla. Yksi suurimmista syistä hintaeroon lienee palkkakustannukset, joista hallitus ei päätä. Vero- ja tukipolitiikasta hallitus kuitenkin päättää ja vastaa.

Asenne palvelujen ja yksityisen kulutuksen merkityksestä kansantaloudelle on suoraan sotakorvausten maailmasta. Mitä enemmän puuta ja rautaa saadaan rajan yli, sitä nopeammin Suomi nousee muun läntisen maailman tasolle. Nyt olemme saamassa uuden vientiartikkelin: suomalaisen kuluttajan. Tämä vienti ei tuota meille hyvinvointia, mutta silti sen tulevaisuuden kuvaa ei oteta vakavasti.

Kirjoittaja on Kaupan liiton pääekonomisti.