Tulin isäksi - vuosi sitten - 44 vuoden nuoressa iässä.  Mahtava asia. Elämänmuutos toi mukanaan myös suuren vastuun pienen ihmisen elämästä.

Olen aina ollut – siis ennen tänä vuonna tapahtunutta siirtymistäni Apteekkariliittoon – apteekin neuvontapalveluiden kohtuullisen innokas käyttäjä. Olen lukemattomia kertoja keskustellut apteekkien proviisoreiden ja farmaseuttien kanssa niin itsehoitolääkkeiden vaikutuksista kuin myös apteekin muista terveydenhuoltoon liittyvistä tuotteista.

Kun minusta elokuussa 2009 tuli isä, muuttui myös apteekkikäyttäytymiseni.  Joka kerta, kun haen pojalle lääkettä, haluan käydä kaikki asiat farmaseutin kanssa läpi erittäin huolellisesti. Haluan varmistaa kaikki mahdolliset vaikutukset ja sen mikä tuote on sopiva juuri meidän poikamme ikäiselle pienokaiselle.

Saamaani neuvontapalveluun olen ollut erinomaisen tyytyväinen. Olen saanut huolelliset neuvot kaikista niistä apteekeista, joissa olen poikamme syntymän jälkeen käynyt.

Myös reseptilääkkeiden osalta olen ollut tyytyväinen. Lapsellamme on ollut useita korvatulehduksia ja kahteen niistä kirjoitti lääkäri lääkkeen annostelun väärin. Onneksi resepti tarkastettiin huolella apteekissa ja sitä muutettiin vastaamaan pienen lapsen tarvetta.

Vuosittain apteekit korjaavat Suomessa noin 600 000 reseptiä.

Apteekkien neuvontapalveluiden taso on hyvin korkea. Suomalaiset luottavat apteekeista saamaansa lääkeneuvontaan. Tätä ei pidä vaarantaa jatkossakaan. Yrittäjävetoinen apteekkitoiminta takaa ammatillisen laadun.

 PS. Haluan jatkossakin lapseni itsehoitolääkkeet turvallisesti vain apteekista.

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.