Kestoaihe yleisönosastoilla ja mediassa on vuosia - jos ei peräti vuosikymmeniä - ollut tuotteiden pakkaaminen ja pakkausten aiheuttamat haitalliset ympäristövaikutukset. Kuluttajia askarruttaa, miksi tuotteita, erityisesti elintarvikkeita, pitää pakata niin paljon ja miksi kauppa ei vaadi vähemmän pakattuja tuotteita valmistajilta ja siten ole mukana vähentämässä elintarvikkeiden aiheuttamaa ympäristökuormitusta. 

Ymmärrän ihmisten ärtymyksen. Kotona ostoksia purkaessa alkaa normikeittiöstä loppua säilytystila erilliskerättäville materiaaleille, ja tuskin kenenkään meistä lempihommaa on litistellä erikokoisia kartonkeja ja pahveja tötteröiksi ja toivoa sitten, että ne eteisen lattialta säteilyttäisivät itse itsensä roskakatoksen erilliskeräysastiaan.

Pakkauksilla on kuitenkin selkeä tarkoitus: ne muun muassa suojaavat tuotetta kuljetusten aikana, niiden kautta välitetään informaatiota ja ne pidentävät elintarvikkeiden säilyvyyttä vähentäen hävikkiä.

FutupackEKO2010-hankkeessa julkaistiinkin vuoden alussa mielenkiintoisia tutkimustuloksia pakkausten ympäristövaikutuksista. Ekologisimpia pakkauksia hankkeen selvitysten perustella ovat ne, joiden ansiosta ruokahävikkiä syntyy vähiten. Tutkimuksessa myös selvisi, että jätteisiin päätyvän ruoan tuottaminen kuormittaa ympäristöä enemmän kuin sen pakkauksen valmistaminen. Pakkaus saattaa jopa pienentää paljon kuormittavan elintarvikkeen ympäristövaikutuksia, jos se suojaa ruokaa pilaantumiselta. Myytit siis murtuvat.

Pakkaukset olisi syytä päästää syytettyjen penkiltä. Kun seuraavan kerran pakerrat pahveista tötteröä keittiössä, mieti samalla, koska edellisen kerran olet pyöräyttänyt jäljellä jääneistä ruuistasi vaikka pyttipannun roskiin heittämisen sijaan. Tai koska viimeksi on tullut hoidettua ja huollettua kodin elektronisia laitteita, kuten vaikka tyhjennettyä pesukoneen nukkasihti ja pestyä pyykinpesuaineen syöttökotelo? Näillä konkreettisilla teoilla on suora vaikutus niin tuotteen kestävyyteen kuin sen elinkaaren aikaisiin ympäristövaikutuksiin – ihan samoin kuin oikeantyyppisellä pakkauksellakin.

Kirjoittaja on Kaupan liiton ympäristöasioiden asiantuntija ja ympäristövaliokunnan sihteeri.