Pukeutumisella voidaan antaa joko hyvä tai huono vaikutelma. Se on siis nopein ja varmin keino luoda muille mielikuva omasta itsestään. Oikea vaate- ja asustevalinta - vieläpä etiketin mukainen - on aina varma valinta. Laadukas ja hyvin istuva kokonaisuus kohottaa myös itsetuntoa.

Viime vuosina on pukeutuminen kehittynyt vapaampaan suuntaan kaiken muun vapaamielisen viestinnän ohella. Perinteisen pukeutumisen rinnalle on syntynyt sallivampi, enemmän yksilöllisyyttä korostava pukeutumistyyli. Jopa suurissa juhlissa, kuten itsenäisyyspäivän vastaanotolla presidentin linnassa, voi nähdä alipukeutuneita kansalaisia. Etikettiä rikkovalla pukeutumistyylillä halutaan joko halventaa tilaisuutta, loukata kutsujan toivetta tai olla pelkästään mediaseksikkäitä. Kysymys ei voi olla tietämättömyydestä. Pukeutumisoppaita on tarjolla, jos vain halua etiketin noudattamiseen on olemassa.

Pukeutumisella ja asustevalinnoilla voi myös osoittaa yhteiskunnallista asemaansa. Tutkimuksien mukaan muotitietoinen asukokonaisuus huomataan - ammattilainen osaa sanoa ihmisestä paljon jo pelkästään paitaa tai kenkiä katsomalla.

Ihmisen on elämänsä aikana opittava paljon asioita. Hyvät käytöstavat ja toisen ihmisen huomioon ottaminen on siitä yksinkertaisemmasta päästä. Hyvän palvelun avulla tuotteitaan kauppaava muotikauppa - myyjät ja muu henkilökunta sen varsin hyvin tietävät.

Mikäli oppaat tuntuvat liian vaikeilta lukea, opastusta saa aivan varmasti toimialansa tuntevista Muotikaupan Liitto ry:n jäsenliikkeistä, vaikka siltä omalta pukeutumisneuvojalta.

Kirjoittaja on Muotikaupan Liitto ry:n toimitusjohtaja.