Suhteeni kaupankäyntiin on usein kaksijakoista. En halua mainoksia postiluukkuuni, mutta katselen ilokseni hyvin tehtyä kadunvarsimainontaa. En pidä nettisivujen eteen pongahtavista mainoksista, mutta hyväksyn mainonnan olennaisena osana ostamaani aikakauslehteä. En omista televisiota ja kuuntelen autossakin vain ei-kaupallisia radiokanavia.

En kuitenkaan vastusta ostamista enkä kaupankäyntiä sinänsä. Pidän pienestä turhuudesta ja hyvin tehdyistä tarpeellisista tavaroista. Pidän paljon muutamista tavarataloista ja erikoisliikkeistä ja ostan säännöllisesti myös palveluita. Karsastan kuitenkin kauppojen kanta-asiakasohjelmia ja koen suureksi puutteeksi sen, että laadukkaan, lähellä tehdyn leivän ostaminen on kotikaupungissani Helsingissä niin haasteellinen asia.

Kaupankäynti on mielestäni siitä huolimatta sekä iloinen että arvostettava asia.

Hyvin hoidetussa kauppatapahtumassa molemmat osapuolet hyötyvät. Siksi en aina ymmärrä kaikkea kaupallisuuteen kohdistettavaa kritiikkiä. Kaikki ei tietenkään saa olla kaupan eikä jokainen maailman asia ole tavara. Mutta siinä elämänpiirissä, jossa kaupankäynti on sallitua, sen tulisi myös olla mahdollisimman sujuvaa, asiakasystävällistä ja vapaata.

Hyvin käyvä kauppa on myös erittäin tärkeä kotimarkkinatapahtuma.

Kauppa työllistää alana ja sen tekemä työ näkyy bruttokansantuotteen kasvuna. Siksi uudenlaisten asioiden tuotteistaminen ja sitä seuraava myyminenkin ovat useimmiten hyviä asioita. Kansantalouden kannalta tuotteistamiseen pitäisi jopa kannustaa ja siihen liittyvää osaamista lisätä.

Itse haluaisin silti hiljalleen alentaa kulutustasoani ainakin tavaroiden osalta.

Kodistani puuttuu vielä pari mattoa, mutta muuten alkaa olla valmista. Kirjojen ostamista en lopeta ja leikkokukkien hankintaa voisin vaikka lisätä. Ruokaakin tarvitsen joka päivä. Mutta muuten voisin elää vähemmällä. Kaupankäyntiin kuluvat euroni saattavat siksi vähentyä merkittävästi tulevaisuudessa.

Terveiseni kaupalle onkin seuraava: kehittäkää palveluita, siis erilaisia (lähes) aineettomia asioita, jotka tuottavat rauhallista oloa ja hyvää mieltä ja joista jää mahdollisimman vähän jätettä! Ja koettakaa tehdä tuoreen, laadukkaan leivän ostaminen nykyistä helpommaksi edes täällä maan pääkaupungissa!

Kirjoittaja on Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja.