Helsingin Sanomien kuluttajasivuilla käsiteltiin 28.4.2010 ensi viikolla voimaan tulevaa maksupalvelulakia ”Maksupalvelulaki tulee, mikä muuttuu?” artikkelissa. Valitettavasti artikkeliin oli pyydetty vain Finanssialan Keskusliiton vastauksia. Osa vastauksista antaa täysin virheellisen kuvan tilanteesta pankkien, kauppojen ja kuluttajien välillä.

Uuden lain mukaan kaikki korttimaksuja vastaanottavat tahot kuten kaupat voivat veloittaa korttien kulut asiakkailta. Pankkeja edustava FK väittää virheellisesti, että kaupat ovat sisällyttäneet korttien kulut hintoihin. Tosiasiassa uusien debit-korttien kulut ovat täysin uusi, yli 60 miljoonaa euroa vuodessa kaupoille maksava lisäkulu. Erikoista on, että tilanteen hyvin tuntevan finanssialan asiantuntija suosittelee asiakkaita äänestämään jaloillaan ja suosimaan kauppoja, jotka eivät peri kortilla maksamisesta maksua. Käytännössä kaikki kaupat sen joutuvat perimään ja maksu menee tosiasiassa pankeille, ei kauppiaalle.

Uskomattomalta tuntuu, että tästä kaikesta hyötyvän alan edustaja antaa neuvoja toisen toimialan asiakaskunnalle virheellisiin väitteisiin perustuen. Koko lystin maksavalta kaupalta ei kysy kukaan mitään.

Pankeille ja korttimaksuja välittäville yrityksille tulee kustannuksia aina, kun korttia käytetään. Pankin mielestä on näemmä ihan oikein, että pankinkin kulut kerätään kaupoilta. Kukaan ei kuitenkaan osaa vastata siihen, että miksi kaupan pitäisi sisällyttää pankkien kustannukset omiin hintoihinsa. Selkein ja reiluin tapa olisi, että kukin osapuoli vastaa omista kustannuksistaan ja kohdistaa ne selkeästi niiden aiheuttajalle.

Kaupalle aiheutuu muitakin kustannuksia kuin pankkien korttimaksu. Pankit haluavat vielä ostoksen arvoon perustuvan provision, jolla ei ole mitään tekemistä todellisten kustannusten kanssa. Hinnoittelun läpinäkyvyys puuttuu. Prosentuaaliset provisiot ovat rahankeräysautomaatti. Tällaisia ovat myös kaikki maksujärjestelmiin, laitteistoihin ja niiden ylläpitoon liittyvät kustannukset, jotka kohoavat kalleudessaan pankkien korttijärjestelmien kustannusten tasolle.

Kirjoitus on julkaistu myös Helsingin Sanomien mielipideosastossa 30.4.2010. Matti Räisänen on Kaupan liiton asiamies ja maksuvälinevaliokunnan sihteeri.