Mitä Sinä - kauppa.fi-sivuston lukija - ymmärrät ”kaupalla” tai ”kaupan käynnillä”? Onko se sitä, että valintamyymälästä ostat ruokaa tai vaatteita tai jopa autokaupasta auton? Niin minäkin ajattelin kymmenkunta vuotta sitten, ennen kuin pääsin vihkiytymään sähköteknisen kaupan ihmeelliseen maailmaan, jossa kauppaa käydään yli 200 000 ”näkymättömällä” tuotteella.  

Puhun siitä, kuinka sähköurakoitsija toimittaa tiehallinnolle katuvalaistuksen tai sähkölaitokselle sähkölinjojen kaapelit ja pylväät tai kauppakeskukseen myymälöiden valaistuksen tai työpaikallesi it-verkon.

Tuotteet ovat kahdessa mielessä näkymättömiä: tavalliset kuluttajat eivät kiinnitä niihin paljoakaan huomiota – ovathan ne infraa, eikä niitä ole missään kaupassa hyllyssä tai muuten fyysisesti nähtävissä.

Esimerkiksi kun kunnan tekninen toimi päättää saneerata koulun tai vanhainkodin, aloittaa sähkösuunnittelija kunnan toimeksiannosta sähköistyksen, valaistuksen ja ohjausjärjestelmien suunnittelun. Suunnitelman pohjalta kunta tilaa työn sähköurakoitsijalta, joka tilaa tarvittavat sähköteknisen tuotteet sähkötukkuliikkeestä, joka puolestaan tilaa ne valmistajalta tai maahantuojalta.

Tilaaminen tapahtuu pääosin puhelimitse tai sähköpostin välityksellä olemassa olevan tiedon, tuoteluetteloiden tai netissä olevien tietojen perusteella. Ja kuitenkin kaupassa on kyse teknisesti vaativista, turvallisuusriskejä sisältävistä ja osin visuaaliselta ulkonäöltään merkittävistä tuotteista!

Sähkötukkuliikkeen roolina toimitusketjussa on olla logistiikkapalvelujen toimittaja. Työmailla ei ole varastotiloja, joten urakoitsijan työn kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että tavarat toimitetaan työmaalle urakoitsijan toivomusten mukaisissa erissä ja oikeaan aikaan.

Jos sähkötekninen kauppa on erilaista kuin vähittäiskauppa, on myös toimialajärjestöissä eroja. Yleensä toimialajärjestöjen tärkeimmäksi tehtäväksi mielletään alan edunvalvonta. Ja toki Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liittokin haluaa kiinnittää huomiota siihen, että energiatehokas ja turvallinen sähköistys kannattaa aina ja että sähkö on puhtain ja käyttökelpoisin energiamuoto.

Liiton tärkeimmäksi tehtäväksi vuosien saatossa on kuitenkin muodostunut sähköteknisiä tuotteita koskevien tuotetietojen välittäminen koko toimitusketjussa. Liiton kehittämään ja ylläpitämään Sähkönumerot.fi-tuotetietopalveluun on kerätty tiedot yli 200 000 sähkötarvikkeesta, joiden Sähkönumerot.fi-tuotekortit on linkitetty niin urakoitsijoiden, suunnittelijoiden kuin sähkötukkuliikkeidenkin tietojärjestelmiin ja nettikauppoihin.

Näin tehostetaan tuotetietojen logistiikkaa: valmistaja täydentää tuotteen perustiedot - tuotekoodit, tuotenimet, tuotekuvat, tuotteen mittatiedot ja linkit tuotedokumentaatioon - Sähkönumerot.fi-palveluun, josta toimitusketjun kaikki portaat voivat omista järjestelmistään tulevien linkkien kautta tiedot tarkistaa tai ladata itselleen. 

On hieno saada palvella koko toimitusketjua ja olla ajan hermolla kehittämässä alan tiedon logistiikkaa sen solmupisteessä – ovathan tuotetiedot keskeinen kaupankäynnin tekijä varsinkin silloin, kun kauppaa käydään ”näkymättömillä” tuotteilla!

Kirjoittaja on Suomen Sähkötukkuliikkeiden Liitto ry:n toimitusjohtaja.