Pitkä ja luminen talvi on taittumassa kevään tehdessä viimein tuloaan. Lämpenevien päivien myötä heräävät eloon myös keskustojen kadut ensimmäisten kahviloiden ja ravintoloiden terassien avautuessa ja kukkaistutusten ilmestyessä katukuvaan. Viihtyisät keskusta-alueet houkuttelevat kaupunkilaisia ja matkailijoita asioimaan ja oleskelemaan keskustoissa.

Erityisesti suuremmissa kaupungeissa keskustojen elävyys tiivistyy kävelykaduille. Vielä runsaat kymmenen vuotta sitten kävelykadut herättivät kiivastakin vastustusta kaupunkilaisten ja yrittäjien keskuudessa. Vilkasta keskustelua käytiin kävelykadun soveltuvuudesta omaan kaupunkiin. Kauppiaat pelkäsivät erityisesti, että autottomuus karkottaisi asiakkaita. 

Vuosien kuluessa ympäri Suomea saadut hyvät kokemukset kävelykaduista ovat kuitenkin muuttaneet suhtautumista. Hyvin suunniteltu ja onnistuneesti toteutettu kävelykatu vetää ihmisiä keskustaan viettämään aikaa ja käyttämään palveluja. Kävelyalueita onkin alkanut ilmaantua pienempienkin kaupunkien keskustoihin. Keskustelua käydään toki edelleen – milloin kävelykadun toteutuksen viivästymisestä, milloin sen toteuttamistavasta.

Kävelykadut ovat osa modernia kaupunkikeskustaa, jota isommissa kaupungeissa täydentävät kauppakeskusten sisälle ulottuvat katetut kauppakäytävät muodostaen laajempia kävelykeskustoja. Kävelykatujen ohella on kuitenkin tärkeää kehittää myös ympäröivää keskusta-aluetta vetovoimaiseksi kokonaisuudeksi, jossa kaupalla ja muilla palveluilla on hyvät toimintamahdollisuudet.

Kävelykadun ja keskustan elävyys ei muodostu kuitenkaan vain hyvistä puitteista, vaan tärkeää on myös aktiivinen toiminta ja tapahtumat, joita eri tahot yhteistyössä järjestävät. Elinvoimainen keskusta elää kaikkina vuodenaikoina kaupunkilaisten kohtauspaikkana. 

Toukokuun lopulla valtakunnallinen huomio kohdistuu Pietarsaaren kävelykatuun, jossa avataan perjantaina 24.5. Valtakunnallisen kävelykatuviikonloppu. Kuudetta kertaa ympäri Suomea vietettävä kävelykatuviikonloppu on lähtölaukaus kesään. Toivottavasti säät suosivat ja edessä on toimelias kesäkausi, jolloin niin kadut kuin kaupatkin täyttyvät ihmisvilinästä.

Kirjoittaja on Erikoiskaupan Liiton toimitusjohtaja. Hän toimii myös Kaupan liiton kuluttaja-asiantuntijana.