Olen tullut kiinnittäneeksi huomiota siihen miten paljon meillä näkee kaduilla alkuperäistuotteiden kopioita. Kopiolaukkuja, -kenkiä, -pikee- ja -t-paitoja sekä kopiohousuja näyttää lomamatkoilta tarttuneen mukaan aikaisempaa enemmän. Ulkomaanmatkoilta näiden tuotteiden on oltava peräisin, sillä Muotikaupan Liiton tiedossa ei ole ainuttakaan sellaista tapausta, jossa suomalainen yritys tai muu taho toimisi väärennöksien myyjänä. Suomen tullia saamme taasen kiittää siitä, että maamme kautta näitä tuotteita on ollut vaikea viedä esimerkiksi Venäjän markkinoille.

Monessa Euroopan maassa on ryhdytty tiukkoihin toimiin nyt myös yksityishenkilöiden suhteen. Ainakin Alankomaissa, Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa on lentokenttien tuloauloihin ilmestynyt varoituskyltit, joissa kerrotaan kopiotuotteiden maahantuonnin laittomuudesta ja varoitetaan, että tuotteet takavarikoidaan ja maahantuojalle on tiedossa sakot. Vastaavanlaiset toimenpiteet voisi ottaa myös Suomessa käyttöön; olemmehan olleet EU:n mallioppilas monessa muussakin asiassa, miksei siis tässäkin.

Vaikka toimenpiteellä ei saataisikaan yksityistä laitonta tuontia loppumaan, panisi se ainakin ihmiset pohtimaan niitä arvoja joita länsimaissa niin mielellään vaalimme: tehdastyöntekijöiden alipalkkaus, lapsi- ja vankityövoiman käyttö, huonot työolosuhteet. Kaikki asioita, joihin vastuunsa tuntevat tuontia harjoittavat yritykset ja vähittäiskauppiaat ovat kiinnittäneet huomiota toiminnassaan jo useamman vuoden ajan.

Kirjoittaja on Muotikaupan liiton toimitusjohtaja.