Kaupan liitto järjestää tänään kuudennen kerran alan suurtapahtuman. Kauppa 2015 kerää lähes viisisataa osallistujaa, enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Se kertoo siitä kiinnostuksesta, joka kauppaa kohtaan on nyt syntynyt. 

Vuosia pidettiin selvänä, että tukku- ja vähittäiskauppa kannattaa, kasvaa ja työllistää. Nyt on havahduttu siihen, että niin ei enää ole. Suomen talous ei enää kasva, ostovoima laskee ja digitaalinen murros muuttaa kaupan rakennetta pysyvästi. Digitaalisuus ei ole vain verkkokauppaa, vaan koko kaupan arvoketjun toimintatavat muuttuvat.

Nyt kaupan tilanteesta keskustellaan vilkkaasti. On syntynyt mielikuva, että myös päättäjät ovat kiinnostuneita siitä, miten kaupalla kokonaisuudessaan menee. Toivottavasti kiinnostus riittää seuraaviin vaaleihin asti ja erityisesti vaalien jälkeen, jolloin laaditaan uusi hallitusohjelma.

Kaupan liiton tavoite on, että hallitusohjelmaan kirjataan sanat: elinvoimaiset kotimarkkinat. Tällä vaalikaudella on tehty lähes kaikki mahdollinen kotimarkkinoiden jäädyttämiseksi. Suomen veroaste on Euroopan korkeimpia, koska meillä on suhteellisesti suurin julkinen sektori. Sen ylläpitämiseen täytyy ottaa rahat verottamalla erityisesti työtä ja kulutusta. Veronkiristykset ovat olleet tuntuvia. Sen seurauksena julkinen sektori on toistaiseksi säästynyt suurilta leikkauksilta.

Noudatettu politiikka ei ole kuitenkaan johtanut talouskasvuun. Jyrki Kataisen hallitus laski sen varaan, että talouden elpyminen alkaa tänä vuonna. Valitettavasti se ei ole alkanut. Koska talous ei käänny kasvuun julkisen sektorin toimenpitein, on pidettävä huoli siitä, että yrityksillä on mahdollisuus kasvaa ja kuluttajilla on mahdollisuus kuluttaa.  Siksi seuraavan hallituksen on laskettava veroja ja pidettävä huolta siitä, että menestyvän vientiteollisuuden ohella meillä on elinvoimaiset kotimarkkinat.  Tämä ajatus tarvitaan seuraavaan hallitusohjelmaan.

Kirjoittaja on Kaupan liiton hallituksen puheenjohtaja ja Onninen oy:n hallituksen puheenjohtaja.