Vuonna 2030 olen jo seniori-ikäinen, mutta toivottavasti vielä terve, aktiivinen ja pirteä. Asun silloin uudessa vastavalmistuneessa kerrostalossa Jätkäsaaressa tai jollain muulla Helsingin rannoille rakennettavalla uudella asuntoalueella, jossa energia-asiat on alusta asti huomioitu ja sähköverkoissa on älyä.

Älykäs valaistus, ilmanvaihto ja kodinkoneet huolehtivat siitä, että kotini käyttää energiaa hallitusti rahaa säästäen. Ympäristötietoisena ihmisenä seuraankin itse lähes päivittäin oman energiankulutustani, sillä kulutuksen seuranta on tehty helpoksi, hauskaksi ja palkitsevaksi.

Kaikki uuden asuinalueeni talot on tietenkin tehty nollaenergiataloiksi, joiden katot, seinät ja / tai ikkunat tuottavat uusiutuvaa energiaa. Katoilla pyörii monenmuotoisia tuulivoimaloita. Helsingistä onkin parissa kymmenessä vuodessa tullut aidosti design-pääkaupunki, joka ei tukeudu 50-luvun muotoiluun vaan uuteen energia-alan suunnitteluun.

Parvekkeeni on tietenkin iso ja kodikas ja siellä on pienviljelmä, josta päivittäin poimin tuoreita tomaatteja, mansikoita ja erilaisia yrttejä.  Parvekkeen älykäs lasitus, led-valaistus ja kastelujärjestelmät mahdollistavat sen, että kasvit pärjäävät hyvin myös silloin, kun olen itse matkoilla.

Parkkihallissa mökille lähtöä odottaa sähköauto, jonka lataaminen tapahtuu nopeasti ja joka samalla toimii kiinteistöön liitettynä sähkövarastona.  Auton saan myös tarvittaessa ladatuksi kauppakeskuksen parkkihallissa, lentokentällä tai huoltoasemalla. Keskustaan matkustan kuitenkin raitiovaunulla tai metrolla, jonka asemalle pääsen suoraan omasta asunnostani.

Myös mökilläni saaristossa sähköä on riittävästi ja häiriöttömästi tarjolla. Valtakunnan verkosta saatua sähköä ostamme vain vähän, sillä mökki on käytössä vain kesäisin ja silloin mökin ja vajan katoilla olevat aurinkopaneelit ja rannassa oleva pientuulivoimala tuottavat sähköä ainakin poissa ollessamme yli tarpeen. Pihalla minulla on lämmitetty poreamme, jonka vesi lämpiää aurinkokeräimellä.

Kun tapaan vanhoja kollegoja, yksi yleisimmistä keskustelun ja ylpeyden aiheista onkin se, kuka meistä on tuottanut eniten sähköä minkäkinlaisilla järjestelmillä omaan käyttöönsä tai myynyt valtakunnan verkkoon!

Uskallatko ottaa haasteen vastaan? Montako kilowattituntia vuodessa sinä tuotat vuonna 2014 – entäpä vuonna 2030?

Kirjoittaja on Sähköteknisen Kaupan Liitto ry:n toimitusjohtaja.