Päättäjät toivovat, että suomalaiset pysyisivät työpöydän ääressä mahdollisimman pitkään. Heitä ilahduttaa tieto, että juuri tuohon suuntaan kehitys on menossa. Tilastokeskuksen tutkijoiden mukaan ikääntyneiden työllisyys kasvaa Suomessa selvästi nopeammin kuin EU:ssa keskimäärin. Hyvä niin.

Yhteiskunnan aikapommi tikittää sen sijaan nuorissa, jotka uhkaavat syrjäytyä työelämästä. Jos kierrettä ei saada katkaistua ajoissa, syrjäytyneistä koituu kallis lasku yhteiskunnalle. Inhimillisille menetyksille ei laske hintaa taitavinkaan taloustieteilijä.

Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan viime helmikuussa 242 000, mikä oli 42 000 enemmän kuin vuosi sitten. Kehitys ei ole tasaista. Vaikka yleinen työttömyysaste kasvoi 1,6 prosenttia reiluun yhdeksään prosenttiin, alle 25-vuotiaiden työttömyys hyppäsi lähes kuusi prosenttia 25,7 prosenttiin.

Suomen luvut ovat onneksi kaukana Espanjan tilanteesta, jossa nuorisotyöttömyys on kivunnut käsittämättömään yli 40 prosenttiin. Kreikassa ja Irlannissakin koputellaan jo 30 prosentin nuorisotyöttömyyslukuja.

Kauppa on ollut aina merkittävä nuorten työllistäjä. Kauppa tarjoaa esimerkiksi opiskelijoille hyvin elämäntilanteeseen sopivan lisätulonlähteen, jossa työajat lomittuvat näppärästi yhteen opiskelun kanssa eikä nuoren tarvitse ottaa taakakseen suurta opintolainaa. Oma ensimmäinen kesätyöpaikkani oli Myllykosken S-marketin leipä- ja juustotiskin myyjänä. Se oli parasta mahdollista koulutusta asiakaspalvelusta ja ihmisten kohtaamisesta 16-vuotiaalle.

Toisille kaupasta muodostuu elämänmittainen ura, jossa on hyvät etenemismahdollisuudet. Moni alan ylimmästä johdosta on tehnyt koko uransa kaupassa ja edennyt vähitellen perustehtävistä aina vaativampiin töihin.

Kauppa on Suomen suurin työllistävä elinkeino. Kaupan merkitys varsinkin nuorten työllistäjänä on tärkeä. Kun koko kansantalouden työllisistä noin 20 prosenttia on alle 30-vuotiaita, kaupan alalla heitä on runsaat 30 prosenttia. Myös ensi kesänä kauppa aikoo työllistää enemmän kesätyöntekijöitä kuin aikaisemmin. Tuoreen selvityksen mukaan yli 90 prosenttia kaupan alan yrityksistä lisää tai pitää ennallaan kesätyöntekijöiden ja harjoittelijoiden määrää lähivuosina.

Toivottavasti kaupan mahdollisuuksia työllistää nuoria ei tulla poliittisilla päätöksillä heikentämään jatkossa. Kaupalla pitäisi olla mahdollisuus tarjota nuorille harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja myös silloin, kun yrityksillä menee heikommin.

Jos nuoret eivät pääse työelämän alkuun kiinni, osa alkaa oirehtia jossain vaiheessa. Ongelmat näkyvät esimerkiksi nuorisorikollisuuden kasvuna. Kauppaa koskeva rikollisuus onkin kasvanut koko ajan.

Paras tapa pitää nuorisostamme huolta on sen ensimmäisen, oikean työpaikan tarjoaminen, jossa oppii ottamaan vastuuta ja työskentelemään ryhmässä. Siinä karttuu yhtä lailla nuoren elämänkokemus, itsetunto ja tilipussi.