Wal-Martin väistyvä pääjohtaja Lee Scot piti viimeisen julkisen puheensa maanantaina Retail's Big Show -tapahtumassa. Scot vetäytyy tehtävästään tammikuun lopussa ja hänen saappaisiinsa astuu Wal-Martin nykyisen logistiikkayksikön johtaja Mike Duke. Lee Scot on ehtinyt tehdä lähes kolmenkymmenen vuoden uran Wal-Martilla.

Sen sijaan, että olisi kerrannut Wal-Martin historiaa tai päättyneen joulukauppasesongin tunnelmia, Scot osoitti puheensa politiikoille. Lista asioista, jotka yhdysvaltalaisessa yhteiskunnassa pitäisi korjata ei ollut lyhyt: julkinen terveydenhuolto, koulutusjärjestelmä, energiariippuvuus öljystä, maahanmuuttajien ongelmat, työttymyys ja asuntojen hintatason vakauttaminen.

Eli käytännössä Scotin toiveena oli, että Barack Obaman hallitus saattaisi tolalleen koko Yhdysvaltain sisäpolitiikan. Wal-Martin pääjohtajan mielestä aika muutoksille on nyt paras mahdollinen.

"Miksi emme ratkaisseet näitä ongelmia silloin, kun markkinat olivat yli 14 000? Kahdeksan vuotta sitten, kun olimme kansakunta, joka ei käynyt sotaa? Kymmenen vuotta sitten, kun valtion talous oli ylijäämäinen? Mitä minä olen oppinut bisneksestä ja Washingtonista, vaikeita kysymyksiä ei kysytä hyvinä aikoina. Silloin ne on liian helppo laittaa syrjään. Ihmiset eivät halua tehdä uhrauksia. Valitettavasti haasteiden kohtaaminen ja muutos vaatii usein kriisin", Scot arvioi.

Demokraatteja ja republikaaneja hän kehotti unohtamaan erimielisyytensä ja keskittymään näiden haasteiden ratkomiseen. Lee Scotin puhe on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.