Seuraava hallitus kiristää verotusta. Useimmat puolueet ovat kertoneet, että palkkaveroa ei nosteta, sen sijaan kulutusverot, energiaverot, kiinteistöverot ja pääomaverot nousevat. Perusteema on, että Suomen on palautettava kansainvälinen kilpailukyky.

Suomi vannoo edelleen vientivetoisen talouspolitiikan nimeen. Suomen vientiteollisuuden menestys onkin todella tärkeä asia. Ei vähiten Tekniselle kaupalle ja palveluille, jotka elävät ja hengittävät suomalaisen teollisuuden suhdanteiden tahdissa.

Suomessa vientivetoinen politiikka on tarkoittanut myös sitä, että kotimarkkinat saavat kärsiä. Nyt näyttää siltä, että tätä loukkua ei voida tai osata taaskaan välttää. Kulutus- ja välilliset verot ovat suosiossa. Tämän saattoi havaita myös Kaupan liiton järjestämässä Kauppa 2011 -tapahtumassa viime viikolla Helsingin Messukeskuksessa.

Vaalikeskusteluissa taitaa olla turha miettiä sitä, että pohdittaisiin kokonaisverotuksen keventämistä. Television vaalitentit riittävät juuri sen asian kertomiseen, että nykyisen veroasteen ja hyvinvointivaltion välissä on yhtäläisyysmerkit.

Palveluille ja kaupalle tulee haastava vaalikausi. Talous kasvaa hitaasti ja verotuksen rakenne painottuu kulutukseen ja välillisiin veroihin. Tähän asti kauppa on hoitanut hyvin osansa. Se on pitänyt yllä työllisyyttä muiden palveluiden kanssa parin viime vuoden aikana samalla kun teollisuus on merkittävästi siirtänyt työtä markkinoiden ja alempien kustannusten perässä ulkomaille.

Kaupan tapa ei ole huutaa valtiota apuun. Toivomme vain reilua ja ennakoitavaa toimintaympäristöä, jossa suomalaisia palveluita voidaan kehittää. Usein kysytään, että missä on suomalainen kansainvälistyvä palveluteollisus tai kauppa. No, niitä on jo paljon. Tärkeää on kuitenkin oivaltaa, että vientimenestykset syntyvät ensin kotimaassa. Silloin kasvua ei saa ainakaan verotuksella tappaa.