Kuluttajien luottamus talouteen paranee. Viime viikolla julkaistu Tilastokeskuksen luottamusindikaattori nousi 8,4 pisteeseen, kun se oli huhtikuussa vain pisteen.

Vaikka on menty kaksi kuukautta parempaan suuntaan, se ei tarkoita, että oltaisiin huikean hyvissä luvuissa. Edelleen kuluttajien luottamus on alhaisempi kuin pitkän aikavälin keskiarvo.

Sen sijaan vähittäiskaupan luottamusindikaattori laski kesäkuussa. Myynti on vähentynyt, mutta varastot ovat pysyneet lähes ennallaan. Luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -19, toukokuussa se oli -14. Kuluttajien varovasti nouseva luottamus ei vielä näy kauppiaiden kassoilla.

Kuluttajien luottamus talouteen on erittäin tärkeää. Puolet bruttokansantuotteesta syntyy kotimaisesta kulutuksesta. Jos kuluttajien luottamus alkavat käyttää rahaa, talous alkaa myös elpyä.

Kuluttajien luottamusindikaattori on aina ennakoinut hyvin bkt:n muutosta. Se lähti alas jo 2007 ja ennusti tulevan taantuman, vaikkakaan ei sen syvyyttä. Tähän astisen kokemuksen mukaan siis kuluttajien luottamus muuttuu kulutukseksi, jossain vaiheessa.

Víelä ei olla siinä tilanteessa, että kansalaiset alkaisivat juosta kaupoissa, mutta luottamusindikaattorin nousu on itsessään toivoa herättävä merkki.

Se antaa kaiken synkkyyden keskellä pienen valonpilkahduksen ensi syksyksi tai kevääksi. Nyt on tärkeää, että hallitus pitää huolta kansalaisten ostovoimasta. Muuten valonpilkahdus hiipuu samaa tahtia kun päivä alkaa lyhetä.