Uutiset:
https://kauppa.fi/rss/feed/uutiset
Tiedotteet:
https://kauppa.fi/rss/feed/tiedotteet
Lausunnot:
https://kauppa.fi/rss/feed/lausunnot
Blogit:
https://kauppa.fi/rss/feed/blogit

RSS-syötteet voit tilata omaan RSS-lukijaasi klikkaamalla ylläolevia linkkejä.

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. 

Pysy kartalla kaupan alan uutisista ja tilaa Kaupan liiton uutiskirje. Uutiskirjeessä on koottuna tärkeimmät ja ajankohtaisimmat uutiset, tiedotteet ja tapahtumat.

Tapahtumakirjeestämme saat tietoa Kaupan liiton koulutuksista ja seminaareista.

Liity kirjeiden postituslistalle täältä

Etusivu > Ajankohtaista > Eduskuntavaalit 2019

Kauppa luo hyvinvointia


Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä ja ylivoimaisesti suurin nuorten työllistäjä. Sen osuus Suomen bruttokansantuotteesta on kymmenen prosenttia. Kauppa on myös elinkeinoelämän suurin veronmaksaja ja yksi suurimmista investoijista. Oikeassa toimintaympäristössä ja reilussa kilpailussa suomalainen kauppa voi lisätä työllistämispanostuksiaan, huolehtia perheiden ostovoimasta, kehittää verkkokauppaa ja parantaa muita palveluita – vastuullisesti ja ilmastonmuutosta torjuen. 


Kauppa on yksittäisenä toimialana Suomen suurin työllistäjä. Koko kaupan ketjussa työskentelee lähes 450 000 ihmistä. Taloudelle kaupan merkitys on suuri: kaupan osuus on kokonaisuudessaan noin 15 prosenttia Suomen kansantaloudesta, ja kansantalouden kasvusta viidennes on viime vuosina syntynyt kaupan alalla. Siksi voikin sanoa, että kauppa kannattaa suomalaista hyvinvointia. 

Globaali murros ja kaupan kansainvälistyminen ravistelevat ihmisten tapaa elää, kuluttaa ja tehdä töitä. Kaupan tulevaisuutta Suomessa määrittää pitkälti, miten kykenemme kilpailemaan globaalien suuryritysten kanssa digitalisoituvassa maailmassa. Suomessa toimivan kaupan vahvuuksia ovat paikallisuus ja yhteiskuntavastuullisuus: kauppaan käytetty raha palaa yhteiskunnan käyttöön. Suomalainen kauppa työllistää paljon nuoria ja maahanmuuttajia sekä osallistuu ilmastotalkoisiin.  

Suomalainen tukku- ja vähittäiskauppa ovat olleet kansainvälisessä kilpailussa jo pitkään, ja kilpailu kovenee myös digitalisaation myötä jatkuvasti. Suomessa toimiva kauppa toimii tärkeänä jakelukanava ja tukena suomalaiselle maataloudelle ja elintarviketeollisuudelle, kansainvälistymisen väyliä avaten. 

Kauppa haluaa palvella suomalaisia yhä paremmin kehittämällä jakelukanaviaan ja uusia palveluja. Emme pelkää kilpailua tai ketteriä haastajia. Pidämme kuitenkin tärkeänä, että suomalaisen kaupan toimintaedellytyksiä ei heikennetä. Oleellista onkin, että kaikkia alan toimijoita koskevat samat pelisäännöt.  

Kauppa on yksi suomalaisen hyvinvoinnin kivijaloista, joka rahoittaa terveydenhuoltoamme, sosiaaliturvaamme ja koulutustamme. Suomalainen kauppa haluaa tulevaisuudessakin tarjota työtä, toimeentuloa ja hyvinvointia koko Suomessa. 

Tutustu hallitusohjelmatavoitteisiimme

Olemme koonneet Työllisyyden, talouden ja ilmaston tulevaisuusohjelmaan 2019–2023 konkreettiset ratkaisumme, miten kauppa voi täyttää lupauksensa suomalaisille.

Tutustu sähköiseen esitteeseemme:

view.creator.taiqa.com/kaupanliitto/hyvinvointi

Esitteestä löydät Kaupan liiton hallitusohjelmavaikuttamisen pääviestit. Syventävää tietoa löydät muun muassa tämän verkkosivun alasivuilta – työn, kasvun ja ilmaston teemoilla.

Tutustu kaupan merkityksestä kertovan raporttiimme:

Lue myös: 

10.1.2019: Mari Kiviniemi: Päätöksenteon pitää perustua tutkittuun tietoon

9.10.2018: Kaupalla merkittävä rooli työllisyysasteen nostamisessa – sääntelyn purku vahvistaa taloutta