Alennusmyyntisesongista on tulossa varsin tavanomainen. Kaupan liiton kyselyn mukaan valtaosa kauppiasta aloittaa alennusmyynnit joulun välipäivinä tai sen jälkeen. Myös kuluttajat aikovat käyttää rahaa aikaisempien vuosien tapaan.

Kaupan liiton jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että vain 12 prosenttia kauppiaista aloitti alennusmyynnit jo ennen joulua, kun viime vuonna vastaava osuus oli 23 prosenttia. Reilu kolmannes kertoo aloittavansa alennusmyynnin välipäivinä ja yli 50 prosenttia vasta uudenvuoden jälkeen tai myöhemmin.

Ennen joulua alennusmyyntejä on aloiteltu varsinkin kenkäkaupassa. Suuret marketit ja tavaratalot sekä muoti- ja elektroniikkakauppa taas aloittavat alennusmyyntinsä pitkälti välipäivinä. Alennusmyyntejä puolestaan lykätään myöhemmäksi etenkin erikoiskaupoissa, joissa odotetaan venäläisturisteja.

Venäläiset piristävät kaiken kaikkiaan kaupan alkuvuotta. Kyselystä selviää, että 35 prosenttia kauppiaista odottaa venäläisturistien kasvattavan alkuvuoden liikevaihtoa. Etenkin Lapissa venäläisten turismi on kasvanut viimeisen vuoden aikana reippaasti, ja kauppiaat odottavat kasvun jatkuvan edelleen. Lapin lisäksi suurimmat kasvuodotukset venäläisten kulutuksen kasvusta on Kainuun, Uudenmaan ja Hämeen kauppiailla.

”Venäläisiä odotetaan ostoksille päivittäistavarakaupasta vaatekauppaan, mutta suurimmat odotukset näyttäisivät olevan kultasepän ja sisustuksen erikoiskaupassa”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo.

Miehille maistuu alekinkku

Kaupan liiton kuluttajille tekemästä kyselystä käy ilmi, että alennusmyynneissä käydään viime vuoden tahtiin. Alennusmyyntien suosituin tuoteryhmä on tänä vuonna aiempien vuosien tapaan vaatteet, joita niin naiset kuin miehetkin aikovat hankkia. Muuten naisten ja miesten alennushankinnat eroavat toisistaan.

”Mielenkiintoista on, että miesten toiseksi suosituin alehankinta on jouluruuat, kun naiset taas suunnittelevat makeisten ostoa. Miehille on ilmeisesti jäänyt joulun jälkeen kinkunhimo päälle, ja naiset eivät ole saaneet suklaasta tarpeekseen”, Kurjenoja nauraa.

Miesten hankintalistalta löytyy myös viihde-elektroniikkaa, pelejä ja tietotekniikkaa ja naisten listalta kosmetiikkaa, sisustusta ja taloustavaroita. Naiset myös hankkivat miehiä useammin lastenvaatteita. Kirjoja sekä urheilu- ja vapaa-ajantuotteita ostavat kuitenkin sekä miehet että naiset.

Liite:

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. www.kauppa.fi