Kaupan liitto odottaa joulukaupan kasvavan tänä vuonna noin viisi prosenttia. Kasvu on suurempaa kuin viime vuonna ja ylittää myös pitkän aikavälin keskiarvon. Joulusesonki lisää kuluttajien verollista rahankäyttöä noin miljardilla eurolla tänä vuonna keskimääräiseen kulutukseen verrattuna.

- Kuluttajien luottamus omaan talouteen on tällä hetkellä erittäin vahvaa eikä työttömyys ole heikentynyt viime vuodesta. Kiristyneestä arvonlisäverotuksesta huolimatta joulukauppa kasvaa, pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta arvioi.

Joulukuu on vähittäiskaupassa vuoden ykkössesonki. Joulukuussa koko vähittäiskaupan arvo on noin 25 prosenttia keskimääräistä kuukausimyyntiä suurempi. Joulukuussa myydään yli 50 prosenttia enemmän alkoholia, tietotekniikkaa, puhelimia sekä kodinkoneita ja viihde-elektroniikkaa kuin kuukaudessa keskimäärin. Kirjojen ja kultasepäntuotteiden myynti yli kaksinkertaistuu normaaliin verrattuna. Joulukuu tuokin kultasepänliikkeille jopa viidesosan koko vuoden myynnistä.

- Alkuvuonna myynti on kasvanut voimakkaimmin tietokoneiden, puhelinten ja kultasepäntuotteiden erikoiskaupassa, ja keskimääräistä suuremman kasvun odotetaan jatkuvan myös joulukaupassa, Kurjenoja ennakoi.

Tavarataloille joulukuu on suurempi sesonki kuin päivittäistavarakaupalle. Tavaratalojen joulumyynti on 62 prosenttia suurempaa kuin keskimääräinen kuukausimyynti. Päivittäistavarakaupassa joulukuun myynti ylittää keskimääräisen myynnin arvon 20 prosentilla.

Joulukaupan merkitys on tänä vuonna joillekin kauppiaille entistäkin ratkaisevampi. Varsinkin kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan, kirjojen, vaatteiden ja sisustustarvikkeiden erikoiskauppa on jäänyt muun vähittäiskaupan kasvuvauhdista alkuvuonna. Jos loppusyksyn ja joulun kauppa ei näillä aloilla piristy selvästi, kauppiaat joutuvat selviytymään kahdesta synkästä vuodesta peräjälkeen.

- Varsinkin kirjojen erikoiskaupassa joulumyynnin onnistuminen on tärkeää, sillä myynnin arvon kasvu on ollut jo pidempään vaimeaa. Muun muassa verkkokauppa syö myyntiä perinteisiltä kirjakaupoilta, Kurjenoja toteaa.

Joillakin vähittäiskaupan aloilla joulusesonki ei näy mitenkään. Esimerkiksi rautakaupoissa kuumin sesonki on touko-elokuussa ja joulun alla on hiljaisempaa. Joulushoppailu tai joulun sukulaisvierailut eivät riitä nostamaan joulukuuta myyntisesongiksi myöskään polttoaineiden kaupassa, jossa myyntihuippu osuu kesälle.

Kaupan liitto aloittaa marraskuun puolivälissä viikoittaisen seurannan kuluttajien joulukauppa-aikeista ja yrityskyselyn joulukaupan näkymistä. Kyselyjen ensimmäiset tulokset julkaistaan tiedotustilaisuudessa 18.11., minkä jälkeen joulukauppaseurannan tuloksista tiedotetaan viikoittain. Viimeinen tiedote ennen joulua julkaistaan tiistaina 21.12. ja kuluttajien ja yritysten alennusmyyntiodotuksista tiedotetaan maanantaina 27.12.

Lisätietoja: Jaana Kurjenoja, Kaupan liitto, p. 09 1728 5134, jaana.kurjenoja@kauppa.fi