Kaupan liiton tuoreesta joulukauppatutkimuksesta selviää, että viikosta toiseen jatkuvat synkät talousuutiset eivät ole juurikaan lisänneet kuluttajien säästämishaluja. Suunnitelmissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta marraskuun ja joulukuun välillä. Edelleen valtaosa aikoo pitää kulutuksensa viime vuoden lukemissa. Yritykset sen sijaan ovat odottaneet joulukaupalta tähän mennessä toteutunutta enemmän.

Kaupan liiton joulukuussa tekemän kyselyn mukaan yli 68 prosenttia kuluttajista aikoo käyttää jouluvalmisteluihin yhtä paljon rahaa kuin vuosi sitten. Marraskuussa vastaava osuus oli 65 prosenttia. Kulutustaan pienentävien osuus on jopa vähentynyt marraskuusta reilulla prosenttiyksiköllä noin 19 prosenttiin. Toisaalta myös kulutustaan lisäävien osuus on pienentynyt marraskuusta hieman. Joulukuussa reilu 11 prosenttia kuluttajista suunnitteli lisäävänsä jouluun käyttämäänsä rahamäärää, kun marraskuussa näin ajatteli hieman yli 13 prosenttia.

Myös arviot joululahjoihin käytettävästä rahamäärästä ovat pysyneet marraskuun lukemissa. Kuluttajista edelleen liki 60 prosenttia kertoo käyttävänsä joululahjoihin yhtä paljon rahaa kuin vuosi sitten. Kulutustaan vähentävien osuus on kasvanut marraskuusta vajaalla kahdella prosenttiyksiköllä noin 26 prosenttiin. Kulutustaan taas aikoo lisätä marraskuun tavoin noin 14 prosenttia kuluttajista.

”Vaikka euroalueen epävarmuus kasvaa ja suhdannenäkymät heikkenevät, kuluttajien omassa taloudessa ei ole tapahtunut mitään niin merkittävää, että se olisi vaikuttanut joulun kulutusaikomuksiin”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo.

Joulun lähestyessä kuluttajien ostoaikeet ovat kuitenkin täsmentyneet. Aikaisempaa useammat aikovat ostaa viihde-elektroniikkaa, kukkia ja kosmetiikkaa jouluksi. Makeisia taas aiotaan ostaa marraskuisia aikomuksia harvemmin.

Joulukauppa kärsinyt sateisesta säästä

Kaupan liiton jäsenyrityksilleen tekemästä kyselystä selviää, että joulumyynti ei ole kaikin tavoin vastannut odotuksia. Yrityksistä 42 prosenttia kertoo joulukaupan käyneen odotuksia heikommin. Kauppiaista 58 prosenttia kuitenkin ilmoittaa joulukaupan vastanneen odotuksia tai olevan jopa parempaa. Viime vuonna vastaava osuus oli 76 prosenttia. Odotusten mukaisesti tai paremmin on tänä vuonna myyty ennen kaikkea elintarvikkeita, elektroniikkaa, huonekaluja ja sisustustarvikkeita.

Suuri vaikutus joulukauppaan on ollut marras-joulukuun sateisella säällä. Peräti puolet kauppiaista ilmoittaa säiden pienentäneen joulumyyntiään aikaisempiin odotuksiin verrattuna. Viime vuonna säistä kärsineitä kauppiaita oli vain 17 prosenttia. Säät ovat rokottaneet varsinkin vaatteiden, jalkineiden ja urheiluvälineiden kauppaa.

Kaupan liitto on seurannut joulukaupan kehittymistä sekä kuluttajien jouluostosaikeiden että yritysten joulukaupan näkymien osalta marraskuusta lähtien. Kuluttajille kohdennettu joulukauppakysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa. Tutkimusta varten on haastateltu marras- ja joulukuun aikana kaikkiaan 2 500:aa kuluttajaa. Tiedot yritysten odotuksista taas perustuvat Kaupan liiton jäsenpaneeliin.

Kaupan liitto tiedottaa kuluttajien ja yritysten alennusmyyntiaikomuksista maanantaina 26.12.

Liite:

Lisätiedot: pääekonomisti Jaana Kurjenoja, Kaupan liitto, p. (09) 1728 5134, 040 820 5378, jaana.kurjenoja@kauppa.fi

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. www.kauppa.fi