Joulu on vähittäiskaupan vuoden tärkein sesonki, joka kasvattaa myynnin lisäksi myös kaupan alan työllisyyttä. Vuosittain tuhannet nuoret saavat työtä jouluapulaisina. Tänä vuonna joulukauppaa varjostaa kuitenkin edelleen heikentynyt taloustilanne.

Joulukauppa kasvattaa koko joulukuun vähittäismyyntiä yli neljänneksellä keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna. Erityisen merkittävä joulusesonki on kirjojen ja kultasepäntuotteiden myynnille. Näissä tuoteryhmissä joulu kaksinkertaistaa myynnin. Kodintekniikan, lelu- ja lahjatavaroiden sekä tavaratalojen myyntiä joulu kasvattaa keskimäärin noin 60 prosenttia. Joulukaupan onnistuminen onkin elintärkeää erikois- ja tavaratalokaupalle.

Tänä vuonna joulumyyntiä varjostaa kuitenkin kuluttajien heikko taloustilanne ja entisestään heikentynyt ostovoima. Kaupan liitto ennustaa koko joulumyynnin pienenevän tänä vuonna puolitoista prosenttia viime vuodesta. Viime vuonna laskua oli 1,7 prosenttia.

Onnistuneella joulukaupalla on merkitystä myös työllisyyteen, sillä kaupan alan yritykset palkkaavat joulusesonkina lisää työvoimaa. Viime vuosina kauppa on työllistänyt joulun alla vuosittain keskimäärin 5 000 nuorta. Myös työtuntien määrä palkansaajaa kohti on kasvanut vuoden lopulla 7 prosenttia.

”Viime vuosien ostovoimaa kurjistanut talouspolitiikka näkyy valitettavasti myös joulukaupassa”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja sanoo.

Lähes joka kolmas hankkii jouluostoksia verkosta

Kaupan liiton kuluttajille tekemän joulukyselyn* mukaan suomalaiset ovat vielä hyvin epävarmoja siitä, miten jouluostoksia tekevät. Lähes puolet vastaajista ei osaa sanoa, tekeekö jouluostoksia myös verkosta. Tällä hetkellä verkosta jouluostoksia uskoo hankkivansa 30 prosenttia vastaajista.

Useita eri kanavia käyttävät asiakkaat ovat kuitenkin suomalaiselle kaupalle tärkeitä, sillä he kuluttavat usein rahaa muita enemmän. Kyselyn mukaan tänä jouluna rahan käyttöään lisäävistä jopa yli puolet aikookin tehdä verkko-ostoksia.

Kuluttajakyselystä selviää kuitenkin, että jouluostoksia aiotaan tehdä aiempaa useammin myös ulkomailta. Tänä vuonna hieman yli puolet verkko-ostoksia tekevistä aikoo ostaa myös ulkomaisista verkkokaupoista, kun viime vuonna heitä oli 44 prosenttia.

Vaikka kauppojen varsinainen joulusesonki alkaakin veronpalautusten ja itsenäisyyspäivän tienoilla, tietoa lahjoista ryhdytään tekemään jo lokakuun puolella. Googlen sisäisen datan mukaan loka-marraskuussa tehdään eniten muodin ja kosmetiikan tietohakuja. Marras-joulukuu taas on kirjoihin liittyvien tietohakujen sesonkia. Joulukuussa haetaan tietoa leluista. Mobiililaitteilla haetaan etenkin reseptejä ja vinkkejä joulupöydän kattamiseen.

* TNS Gallup on tehnyt lokakuussa internetavusteisen kyselyn 2 848:lle vähintään 15-vuotiaalle suomalaiselle.

Kuluttajakyselyn tarkemmat tulokset ovat Kaupan liiton jäsenyritysten käytössä jäsensivuilla.

Lisätiedot:

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja, p. (09) 1728 5134, jaana.kurjenoja(at)kauppa.fi

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. www.kauppa.fi