Viron ja Suomen alkoholiveron korotukset eivät riitä merkittävästi pienentämään alkoholin matkustajatuontia, mutta A-oluiden ja lonkeroiden myynnin salliminen päivittäistavarakaupoissa puolittaisi tuonnin.

Arvio perustuu selvitykseen, jonka on tehnyt Taloustutkimus Päivittäistavarakauppa ry:n toimeksiannosta.

Tuonnin puolittaminen merkitsee myös sitä, että Suomen alkoholiverotulot kasvaisivat yli 150 miljoonaa euroa. Lisäksi lakiuudistus ja veronkorotukset vaikuttaisivat siihen, että alkoholin kulutus jopa laskisi prosentin, koska se siirtäisi kulutusta miedompiin juomiin.

"On hyvin tärkeää saada uusi alkoholilaki voimaan hallituksen esittämässä muodossa. Yhdistettynä veronkorotukseen se ei nostaisi alkoholin kulutusta, vaikka niin on peloteltu. Lisäksi sen vaikutus matkustajatuonnin pienenemiseen on kiistaton ja se tuo merkittävät verotuotot Suomen valtiolle", Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo.

"Alkoholilakiesitys on hyvin maltillinen askel kohti eurooppalaista sääntelyä, joten se ei vielä merkittävästi muuta Alkon asemaa tai yleistä alkoholipolitiikan linjausta", Pekkala tiivistää.

Lisätietoa:

Juhani Pekkala, toimitusjohtaja, Kaupan liitto, 0400 419 560, juhani.pekkala(at)kauppa.fi

Katso myös: Päivittäistavarakauppa ry:n tiedote 3.10.2017; Taloustutkimus Oy:n selvitys: Viron ja Suomen veronkorotusten sekä uuden alkoholilain vaikutus matkustajatuontiin, alkoholiverotuloihin ja alkoholin vähittäiskulutukseen. 

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin
300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa.

www.kauppa.fi
www.kaupanvuosi.fi