Myynnin arvo kasvoi tammi-heinäkuussa kaikilla kaupan päätoimialoilla: vähittäiskaupassa, autokaupassa ja tukkukaupassa. Autokaupan myynnin arvo kasvoi noin 12 prosenttia, eli 526 miljoonaa euroa, viime vuoteen verrattuna.

Liikevaihdolla mitattuna kaupan suurin päätoimiala, tukkukauppa kasvoi myös vauhdikkaasti. Tukkukauppa kasvoi lähes seitsemän prosenttia tammi-heinäkuussa viime vuodesta, kun taantumaa edeltävä keskimääräinen kuukausikasvu 2000-luvulla on ollut noin kuusi prosenttia. Euroina kasvu oli noin 2,4 miljardia.

Vähittäiskaupassa myynnin arvon kasvu oli maltillisempaa kuin muilla kaupan päätoimialoilla, runsas kolme prosenttia ja 0,7 miljardia euroa. Päivittäistavarakaupan kasvu oli hieman koko vähittäiskaupan kasvua suurempaa, lähes neljä prosenttia.

"Autokaupan ja tukkukaupan myynnin kasvu on ollut alkuvuodesta vauhdikasta, mutta näillä aloilla myynti suorastaan romahti viime vuonna. Pohjalta siis lähdetään liikkeelle ja siksi kasvuluvut näyttävät suurilta", Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja muistuttaa.

Puhelinten ja tietokoneiden kauppa on käynyt vilkkaasti

Vähittäiskaupassa puhelinten ja tietokoneiden myynnin arvo on kasvanut eniten ensimmäisen puolen vuoden aikana. Puhelimien myynti on kasvanut lähes 15 prosenttia tammi-kesäkuussa viime vuodesta ja tietokoneiden 12 prosenttia. Kesäkuu oli alkuvuoden vauhdikkain myyntikuukausi niin puhelinten kuin tietokoneidenkin kaupassa.

Kuluttajien rakentamis- ja remontointiaikeet ovat näkyneet rautakaupoissa koko kevään. Talvikuukausien myynnin laskusta huolimatta rautakauppatavaran myynnin arvo kasvoi ensimmäisen puolen vuoden aikana kahdeksan prosenttia ja kesäkuussa yli 18 prosenttia.

Kesäkuun onnistunut myynti veti kultasepäntuotteiden, kukkien ja kasvien sekä huonekalujen ja sisustustavaroiden ensimmäisen puolen vuoden myyntiä nousuun. Kesäkuun myynnin kasvuluvut eivät kuitenkaan riittäneet nostamaan kirjakauppa-alan ensimmäisen puolen vuoden myynnin arvoa positiiviseksi. Niin kirjakaupoissa kuin apteekeissakin erittäin vaikeat ajat jatkuvat.

Vaatteiden ja jalkineiden myynnin kasvu erikoisliikkeissä on ollut hyvin maltillista eikä se vauhdittunut myöskään kesäkuussa. Urheiluvälineiden myynti on kasvanut viime joulukuusta lähtien, ja vahvahko kasvu jatkui myös kesäkuussa.

Polttoaineiden myynnin arvon kasvu perustuu pitkälti hinnan nousuun, sillä polttoaineiden myynnin määrä on jatkuvasti pienentynyt.

Vähittäiskaupan viisi suurinta alatoimialaa tammi-kesäkuun myynnin arvolla mitaten ovat rautakauppa (1494 milj. euroa), apteekki- ja hygieniatuotteet (1218 milj. euroa), polttoaineet (768 milj. euroa), vaatteiden ja jalkineiden erikoiskauppa (736 milj. euroa) sekä huonekalujen ja sisustustarvikkeiden erikoiskauppa (684 milj. euroa). Myyntiluvut eivät sisällä arvonlisäveroa.

Lisätietoja: pääekonomisti Jaana Kurjenoja, Kaupan liitto, jaana.kurjenoja@kauppa.fi, p. (09) 1728 5134

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa.