Kaupan perinteinen alennusmyyntisesonki pääsee jälleen täyteen vauhtiin joulun pyhien jälkeen. Suosiotaan kasvattaneet lahjakortit vähentävät kaupoissa joulunjälkeistä tuotteiden palautusrumbaa. Lisävauhtia vähittäiskaupan tammikuun myyntiin taas tuovat ostosmatkalle tulevat venäläisturistit.

Joulun pyhien jälkeen käynnistyy yksi vähittäiskaupan vilkkaimmista alennusmyyntisesongeista. Nykyään erilaiset alennusmyynnit ja myyntikampanjat kuitenkin jakautuvat tasaisemmin ympäri vuoden, mikä on toisaalta jonkin verran vähentänyt kausialennusmyyntien merkitystä.

Perinteisesti joulun alennusmyynneistä on haettu etenkin vaatteita, mutta myös kodinelektroniikka ja tietotekniikka sekä sisustustuotteet, taloustavarat ja kosmetiikka ovat alennusmyyntien kestosuosikkeja.

Etelä-Suomen erittäin leuto syksy taas on vaikuttanut etenkin talvivaatteiden ja talviurheiluvälineiden kauppaan. Alennusmyynneissä nähtäneenkin näitä tuotteita, jolleivat kylmät säät ala pian tammikuussa.

Lahjakortit vähentävät tuotepalautuksia

Tänä vuonna yksi suosituimmista joululahjoista on ollut lahjakortti. Lahjakorttien suosion kasvu vähentää tuotteiden palautuksia kaupoissa joulun jälkeen, kun sopimatonta pakettia ei tarvitse lähteä vaihtamaan.

”Joulupaketeissa ovat viime vuosina yleistyneet lahjakortit, jotka lisäävät lahjansaajan valinnanmahdollisuuksia. Lahjakortit myös lisäävät vastuullista kuluttamista, kun sopimattomat lahjat eivät jää lojumaan nurkkiin, vaan lahjansaaja voi valita sellaista, jota todella tarvitsee”, Kaupan liiton edunvalvontapäällikkö Tuula Loikkanen sanoo.

Vuodenvaihteen aikaan tuttu näky alennusmyynneissä ovat olleet myös venäläismatkailijat. Varsinkin pääkaupunkiseudulla vuodenvaihde ja tammikuu ovat tärkeä venäläisten matkailusesonki. Ostoksille itänaapureita houkuttelevat juuri vuodenvaihteen alennusmyynnit.

Vaikka venäläisten määrä on romahtanut parin vuoden takaisesta, ovat he kuitenkin edelleen tärkeä vuodenvaihteen matkailijaryhmä. Ilahduttavaa on myös se, että paljon kuluttavia kiinalaisia nähdään Helsingin kaupoissa entistä enemmän. Valitettavasti he eivät kuitenkaan korvaa Kaakkois-Suomessa venäläismatkailijoiden katoa.

Lisätiedot:

Kaupan liiton edunvalvontapäällikkö Tuula Loikkanen, tuula.loikkanen(at)kauppa.fi, p. 040 922 0750

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. www.kauppa.fi