Onko ostokset paras pakata paperikassiin? Vai onko sittenkin kierrätysmuovikassi parempi vaihtoehto ympäristön kannalta? Mihin jätteeseen kuuluu ruskea paperikassi? Entä miten ostoskassien ympäristökuormitusta voi itse vähentää? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaus uudesta Kassi-info-verkkosivustosta, jonne on kerätty tietoa eri ostoskassivaihtoehdoista ja niiden ympäristövaikutuksista.

Kaupan liiton ja Päivittäistavarakauppa ry:n kokoama Kassi-info.fi-verkkosivusto on tehty avuksi kuluttajille, jotka ovat kiinnostuneita eri ostoskassien vaikutuksista ympäristöön. Sivustolta löytyy tietoa yleisimmistä ostoskasseina käytetyistä kasseista ja niiden ympäristövaikutuksista. Sivuston tarkoituksena on tuoda tieto helposti yhdestä osoitteesta kuluttajien saataville. Mukana on tietoa niin muovikasseista, paperikasseista, kestokasseista kuin biohajoavista kasseista.

Tarvetta tietoa kokoavalle sivustolle on, sillä kuluttajat yhä aktiivisemmin tiedustelevat kaupan alan yrityksistä eri ostoskassivaihtoehdoista ja siitä, kuinka ne kuormittavat ympäristöä. Asia on myös ajankohtainen, koska EU:ssa suunnitellaan ohuiden muovisten kantokassien käytön vähentämistä.

Käytä kassi uudelleen

Kassi-info.fi-sivuston viesti kuluttajille on, että kassi kannattaa käyttää uudelleen. Olipa kassi valmistettu mistä tahansa materiaalista, jokainen uusi käyttökerta vähentää sen ympäristökuormitusta. Se on myös helppo ja tehokas tapa, jolla jokainen voi vaikuttaa oman toimintansa ympäristövaikutuksiin.

”Verkkosivuston tarkoituksena on koota tieto eri ostoskassivaihtoehdoista tiiviissä mutta helposti ymmärrettävässä muodossa ja antaa kuluttajille vinkkejä eri kassien uudelleenkäyttömahdollisuuksista”, Kaupan liiton ympäristöasiantuntija Marja Ola sanoo.

Sivustolla esiteltävä tieto perustuu Suomen ympäristökeskuksen Optikassi-tutkimukseen. Tutkimuksessa vertailtiin erilaisten ostoskassimateriaalien kasvihuonekaasupäästöjä niiden koko elinkaaren ajalta. Koska Optikassi-tutkimus on tehty vuonna 2009 eikä sitä ole toistaiseksi päivitetty, tietoa materiaaleista on kerätty lisäksi kassien suomalaisilta valmistajilta ja maahantuojilta. Lisäksi sivustolle on kerätty laajasti lisätietoa muun muassa kierrätyksestä ja roskaantumisesta.

Lisätiedot:

Kaupan liiton ympäristöasiantuntija Marja Ola, p. 050 383 7711, marja.ola(at)kauppa.fi
www.Kassi-info.fi

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. www.kauppa.fi

Päivittäistavarakauppa ry on päivittäistavarakaupan ja HoReCa-tukkukaupan edunvalvoja elinkeino- ja yhteiskuntapoliittisessa päätöksenteossa. Alat työllistävät noin 65 000 palkansaajaa ja investoivat kotimaahan joka vuosi satoja miljoonia euroja. Lisää toimialatietoa ja tuoreimmat tilastot: www.pty.fi