Kuva: Suvi Korhonen

Vuoden toinen merkittävä kaupan alennusmyyntisesonki on alkanut juhannusviikolla. Kesän alennusmyyntien verollinen arvo on noin 160 miljoonaa euroa.

”Tavarataloissa alennusmyynnit ovat alkaneet tänä vuonna paria päivää aikaisemmin kuin edellisinä vuosina. Alennusmyynnit ovat alkaneet aiempaa yleisemmin jo juhannusviikolla”, kertoo Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen.

Muotialalla alkuvuoden myynti edellisvuoteen verrattuna on ollut samansuuruista. Sesongin alennusprosentit vaatteissa tulevatkin liikkumaan tavanomaisessa 30-40 prosentin tuntumassa. Kylmän kauden takia uima-asuja ja hellemekkoja tullaan odotettavasti näkemään tavallista runsaammin alennuksessa.

Myös kodintekniikkaan odotetaan alennusmyyntejä, mutta alennusprosentit tulevat olemaan maltillisia jo vahvasti laskeneen hintatason takia. Huonekalukaupassa kesän alennusmyynnit keskittyvät kesäkalusteisiin ja kesäsisustamiseen eli sesonkituotteisiin kuten muillakin aloilla.

Kaupan myynti kääntyi laskuun

Kaupan liiton keräämien myyntitietojen mukaan vähittäiskaupan myynti laski vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,7 %. Kulutustavaroiden tukkukaupassa laskua oli 2 % ja teknisessä kaupassa yli 25 %. Teknisen kaupan ja palveluiden puolella näkymät ovat teollisuussidonnaisuuden vuoksi synkemmät. Erityisesti teknologiateollisuuden ja rakennusalan kysynnän romahdukset ovat johtaneet tähän. Autokaupan lasku oli 22 %. Lukuun sisältyvät uudet autot, vaihtoautot ja jälkimarkkinat.

Vähittäiskaupan toimialakohtainen kehitys jakaantui seuraavasti vuosineljännekseltä 2009:

Myynti kasvoi: urheilukauppa, päivittäistavarat, auton varaosat, terveystuotteet
Myynti aleni 0 – 5 %: apteekit, kello-kultakauppa, alkoholijuomat, optinen kauppa, kirjat, muotikauppa,
suuryksiköiden käyttötavarakauppa
Myynti aleni yli 5 %: lahjatavarat, huonekalut, kodintekniikka, rakennus- ja sisustustavarakauppa

"Kotitalouksien ostovoiman on arvioitu kasvavan 1,5 prosenttia vuonna 2009. Kotimaiselle kulutuskysynnälle ja sitä kautta vähittäiskaupan menestykselle on siis kuitenkin olemassa edellytyksiä, Kaupan liiton asiamies Matti Räisänen sanoo.

Näköpiirissä on myös monia muita positiivisia kulutuskehityksen signaaleja. Kuluttajien luottamus oman talouden kehitykseen ei ole heikentynyt enää viime elokuusta. Viimeisin mittaus toukokuulta on 5,6, missä on selvää nousua edellisistä kuukausista. Kestokulutustavaroiden ostamista kannattavana pitävien osuus on noussut, samoin lainanottoa pidetään kannattavana yhä selvemmin. Korkotaso on alentunut merkittävästi ja elintarvikkeiden hintojen nousu on tasaantumassa.

"Yleinen hintakehitys voi olla jopa laskussa. Oman lisänsä tähän on tuomassa kuluttajille myönteinen elintarvikkeiden arvonlisäveron lasku lokakuun alussa", Matti Räisänen sanoo.

Koko vuoden kaupan myynti tullee laskemaan. Vähittäiskaupan kokonaiskehityksen odotetaan laskevan hieman, samoin kulutustavaroiden tukkukaupan. Tekninen kaupan ja palvelujen sekä rakennus- ja sisustusalan kaupan kehitysnäkymät ovat vahvasti kytköksissä vastaaviin teollisuuden haaroihin. Autokaupassa myynti laskee edelleen. Vaihtoautokauppa käy uusien kauppaa paremmin ja jälkimarkkinoiden myynti säilynee lähes viime vuoden tasolla.

Lisätietoja: Matti Räisänen, asiamies, Kaupan liitto, matti.raisanen@kauppa.fi, p. 050 3571 959