Tänä jouluna kuopiolaisperheissä panostetaan joulun valmisteluun. Pääkaupunkiseudulla taas kulutetaan muita alueita enemmän joululahjoihin. Kauppiaat odottavat koko maassa eritoten päivittäistavaroiden käyvän kaupaksi. Etenkin varsinaissuomalaiset päivittäistavarakauppiaat odottavat kassakoneiden käyvän.

Kaupan liiton joulukauppatutkimuksen mukaan työssäkäyvät, kahden aikuisen lapsiperheet tai lapsettomat kotitaloudet käyttävät koko maassa eniten euroja joulun valmisteluun ja joululahjoihin. Kuopiossa 95 prosenttia näistä kotitalouksista käyttää joulun valmisteluun vähintään yhtä paljon tai enemmän rahaa kuin viime vuonna. Myös Tampereella ja Turussa yli 90 prosenttia työssäkäyvistä kahden aikuisen kotitalouksista kuluttaa joulun valmisteluun vähintään yhtä paljon kuin viime vuonna.

Joululahjoihin työssäkäyvät, kahden aikuisen lapsiperheet tai lapsettomat kotitaloudet kuluttavat eniten pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Pääkaupunkiseudulla 89 ja Tampereella 86 prosenttia kotitalouksista käyttää vähintään yhtä paljon rahaa kuin viime vuonnakin. Maltillisimmat ostoaikeet ovat Oulussa, jossa 78 prosenttia kotitalouksista kuluttaa joululahjoihin vähintään yhtä paljon tai enemmän kuin viime vuonna.

Pääkaupunkiseudulla kuluttajat arvostavat kauppojen siisteyttä, Tampereella hintoja

Hinnat ovat tärkein ostospaikan valintaan vaikuttava tekijä Tampereella, Oulussa ja Kuopiossa. Pääkaupunkiseudulla ja Turussa taas arvostetaan eniten kauppatilan siisteyttä ostospaikkaa valittaessa. Pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Kuopiossa tärkeä valintakriteeri on myös tarjonnan monipuolisuus.

- Joulun ostoslistat ovat hyvin samanlaisia ympäri Suomen, mutta erojakin löytyy. Kuopiossa ostetaan keskimääräistä enemmän kukkia ja makeisia, mutta alkoholia kulutetaan joulun aikaan selvästi vähemmän. Oulussa ostetaan joulun alla sekä alkoholia että joulukukkia harvemmin kuin koko maassa keskimäärin. Turussa taas kulutetaan kosmetiikkaa vähemmän kuin muualla, pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta kertoo.

Tampereella ostetaan muuta maata enemmän leluja, viihde-elektroniikkaa ja joulukukkia. Pääkaupunkiseudulla taas ostetaan keskimääräistä useammin alkoholia ja kirjoja.

Paikkakunnasta riippumatta kuluttajat aikovat lisätä kulutustaan elintarvikkeisiin, vaatteisiin ja viihde-elektroniikkaan. Tampereella ja Oulussa panostetaan tänä vuonna viime vuotta enemmän varsinkin urheilu-, harrastus- sekä vapaa-ajanvälineisiin, Turussa kodinkoneisiin.

Verkkokaupasta tehdään tänä vuonna paljon jouluhankintoja. Eniten verkkokaupasta ostetaan Tampereella sekä Oulussa ja vähiten Turussa sekä Kuopiossa. Innokkaimmat verkkokaupan käyttäjät löytyvät pääkaupunkiseudun ja Oulun 26–35-vuotiaista nuorehkoista aikuisista.

Kauppiailla myönteiset odotukset

Tulevana viikonloppuna lelujen ja muodin myynnin ennakoidaan vilkastuvan, sillä näiden alojen paras joulusesonki on alkamassa. Tällä hetkellä myydään varsinkin makeisia, suksia, neuleita, yöasuja, kosmetiikkaa, jouluun liittyvää koristelua ja saunatarvikkeita.

Kaupan liiton jäsenyrityksille tekemästä kyselystä selviää, että tänä vuonna kauppiaiden odotukset joulumyynnistä ovat selvästi viime vuotta paremmat. Alueellisia erojakin kuitenkin löytyy.

- Etenkin Varsinais-Suomessa päivittäistavarakauppiaat odottavat hyvää joulumyyntiä. Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla odotetaan vilkasta joulumyyntiä päivittäistavaroiden lisäksi kodin sisustuksessa ja koristelussa, Kurjenoja kertoo.

Uudellamaalla ja Hämeessä odotukset ovat selvimmin jakautuneet. Osa kauppiaista odottaa keskimääräistä suurempaa ja osa hyvin maltillista myynnin kasvua. Positiivisimmat odotukset ovat päivittäistavaroiden, kosmetiikan ja terveystuotteiden kauppiailla ja maltillisimmat kodinkone- ja kirjakauppiailla.

Tiedot kuluttajien joulukauppa-aikeista perustuvat Kaupan liiton Innolink Research Oy:llä teettämään kyselyyn. Tiedot yritysten odotuksista taas perustuvat Kaupan liiton jäsenpaneeliin.

Liitetiedosto

Lisätietoja
pääekonomisti Jaana Kurjenoja, jaana.kurjenoja@kauppa.fi, puh. (09) 1728 5134

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa.