Kaupan liitto ennustaa joulukulutuksen määrän pysyvän viime vuoden tasolla, mutta hintojen lasku kutistaa liikevaihtoa. Lapsiperheiden kulutuksessa näkyy selvä muutos pariin edelliseen vuoteen verrattuna: aiempaa harvempi nipistää nyt joulukulutuksesta. Verkkokauppa jouluostosten hankintakanavana kasvattaa edelleen suosiotaan.

Kaupan liitto arvioi, että tänä vuonna joulumyynti pienenee puolitoista prosenttia, eli saman verran kuin vuosi sitten. Ennuste ei kuitenkaan ole niin synkkä kuin, miltä kuulostaa.

”Todellinen joulukulutus on itse asiassa kutistunut jo vuodesta 2012 lähtien, mutta pitkään jatkunut inflaatio piti tuolloin vielä myyntiä näennäisesti kasvussa. Nyt asetelma on kääntynyt päinvastoin: joulumyynnin pieneneminen johtuu hintojen laskusta ja varsinaisen kulutuksen luisu on pysähtynyt”, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja kertoo.

Viime joulukuussa kuluttajat ostivat vähittäiskaupasta tuotteita noin 4,6 miljardilla eurolla arvonlisäveroineen. Joulusesongin tuomaa lisää tästä oli runsaat 770 miljoonaa, eli 20 prosenttia keskimääräisen kuukausimyynnin päälle. Keskimäärin 2000-luvulla joulusesongin tuoma lisä on kasvattanut kuukausimyyntiä noin 25 prosentilla. Pitkään jatkunut taantuma ja ostovoiman aleneminen näkyykin nyt siten, ettei jouluun enää kuluteta samaan malliin kuin aiemmin.

Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki, ja erityisen tärkeää sen onnistuminen on erikois- ja tavaratalokaupalle. Tavarataloissa joulusesonki kasvattaa koko joulukuun myyntiä lähes 60 prosentilla. Joidenkin erikoiskaupan alojen, kuten kirjojen ja kultasepäntuotteiden, myynti kasvaa joulukuussa yli 100 prosentilla keskimääräiseen kuukausimyyntiin verrattuna.

Joulukaupan sujuminen on tärkeää myös työllisyydelle ja nuorten mahdollisuuksille saada työkokemusta. Kauppaan palkataan tänäkin vuonna arviolta noin 5 000 jouluapulaista. Se on saman verran kuin viime vuonna. Samalla työtunnit työntekijää kohti kasvavat noin 7 prosenttia.

Kuluttajien suunnitelmissa ei suurta muutosta

Kaupan liiton TNS Gallupilla teettämän kuluttajakyselyn* tulokset tukevat joulun myyntiennustetta. Sen mukaan kuluttajien rahankäytössä ei tapahdu suuria muutoksia viime vuoteen verrattuna.

Vastaajista 60 prosenttia kertoo käyttävänsä rahaa jouluhankintoihin yhtä paljon kuin viime vuonna.

Yleensä lapsiperheet panostavat eniten jouluun, ja iloinen yllätys näkyykin heidän kulutusaikomuksissaan.

”Lapsiperheet ovat edelleen muita varovaisempia rahan käytössään, mutta viime vuosien pihistely on päättymässä”, Kurjenoja sanoo.

Suomalaiset tekevät jouluhankintoja jo tottuneesti verkosta eikä suurta hyppäystä verkkokauppaan enää tapahdu. Verkko kanavana kasvattaa silti koko ajan suosiotaan, ja samalla valmius ostaa ulkomailta kasvaa. Peräti 60 prosenttia asiakkaista, jotka aikovat lisätä kulutustaan viime joulusta, tekevät jouluostoksia myös verkossa.

”Jotta joulukauppa onnistuisi, suomalaisen kaupan pitää houkutella näitä digikuluttajia kivijalka- ja verkkokauppoihinsa. Kaupan kilpailu heistä on kansainvälistä”, Kurjenoja muistuttaa.

Innokkaimpia ulkomailta ostajia ovat alle nelikymppiset miehet. Uskollisimmin kotimaisia kauppoja taas aikovat tukea yli nelikymppiset naiset.
* TNS Gallup toteutti Kaupan liiton kuluttajakyselyn internetavusteisella vastaajapaneelilla lokakuussa 2015. Kyselyyn vastasi 2 706 vähintään 15-vuotiasta suomalaista.

Liite:

Lisätiedot:
Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja, jaana.kurjenoja(at)kauppa.fi, p. (09) 1728 5134

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä, ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa. www.kauppa.fi