Lakiesitys maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta on Kaupan liiton mielestä turha. Jo nyt maakuntaliitoilla ja kunnilla on välineet ohjata keskustan ulkopuolisten yksiköiden rakentamista.

Kaavoituskäytännön yhdenmukaistaminen voisi tapahtua ympäristöministeriön ohjeistuksella eikä siihen tarvita uutta lainsäädäntöä.

Esityksen mukaan tilaa vaativa erikoiskauppa tulee saman ohjauksen piiriin kuin muu kauppa. Tämä tarkoittaa, että yli 2000 neliön kaupoille on aina oltava merkintä maakuntakaavassa eikä kuntakohtainen asemakaava enää riitä.

- Lakiehdotus merkitsee sitä, että kaavoittajan pitää arvioida kaupan kehitys jopa 30 vuotta eteenpäin. Se on mahdotonta, koska ei kauppakaan osaa arvioida kehitystä niin pitkälle. Liiketoimintamallit ehtivät muuttua sinä aikana moneen kertaan, Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo.

 - Tavoitteena pitää olla nykyistä nopeampi ja joustavampi kaavoitus. Toivottavasti näitä asioita voidaan edistää siitä huolimatta, että uusi esitys jäykistää ja hankaloittaa kaavoitusta, Pekkala sanoo.

Kauppa on investoinut rakennuksiin, koneisiin ja laitteisiin noin 1,3 miljardia euroa vuodessa. Nyt on pelkona, että lakimuutos hidastaa kaupan kehitystä ja investointeja. Myös kaupan kilpailun näkökulmasta joustava ja nopea kaavoitus on tärkeää.

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Juhani Pekkala, Kaupan liitto, p. 0400 419560, juhani.pekkala@kauppa.fi

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa