Onnistuneen joulumyynnin jälkeen on luvassa varsin normaali alennusmyyntisesonki. Kaupan liiton kyselyn mukaan lähes 70 prosenttia kauppiaista aloittaa alennusmyynnit joulun välipäivinä tai heti vuodenvaihteen jälkeen. Valtaosa kauppiaista odottaa alennusmyyntien arvon pysyvän viime vuoden tasolla tai pienenevän. Myös suurin osa kuluttajista uskoo käyttävänsä rahaa alennusmyynteihin edellisvuoden tahtiin.

Kaupan liiton kuluttajakyselyn mukaan ne, jotka kuluttavat ennen joulua, kuluttavat myös alennusmyynneissä. Työssäkäyvät lapsiperheet ja aikuistaloudet panostivat jouluun, mutta odottavat myös alennusmyyntejä.

Työssäkäyvistä lapsiperheistä runsas viidesosa suunnittelee lisäävänsä kulutustaan alennusmyynneissä viime vuoteen verrattuna ja kymmenen prosenttia aikoo vähentää. Lapsiperheet suunnittelevat hankkivansa ennen kaikkea aikuisten ja lasten vaatteita, urheilu-, harrastus- ja vapaa-ajan tuotteita sekä viihde-elektroniikan tuotteita, kuten esimerkiksi tietokone- ja konsolipelejä.

Myös työssäkäyvistä aikuistalouksista viidesosa aikoo lisätä kulutustaan alennusmyynneissä ja seitsemän prosenttia pienentää. Aikuistaloudet hakevat alennusmyynneistä varsinkin aikuisten vaatteita sekä urheilu-, harrastus- ja vapaa-ajan tuotteita.

Naiset aikovat tänä vuonna ostaa alennusmyynneistä hieman miehiä enemmän. Miehistä 18 prosenttia aikoo käyttää tänä vuonna alennusmyynteihin enemmän rahaa kuin viime vuonna ja naisista 22 prosenttia. Miehet ovat myös epävarmempia kulutuksessaan kuin naiset. Naiset aikovat hankkia alennusmyynneistä miehiä enemmän vaatteita. Miehet taas ostavat enemmän elektroniikkaa, urheilu-, harrastus- ja vapaa-ajan tuotteita sekä huonekaluja ja sisustustavaroita.

Joulun lähestyessä eläkeläistalouksissa halu kuluttaa jouluun heikkeni selvästi. Eläkeläiset eivät aio panostaa myöskään alennusmyynteihin. Neljäsosa eläkeläisistä aikoo kuluttaa alennusmyynneissä vähemmän kuin viime vuonna. Eläkeläiset aikovat ostaa alennusmyynneistä muita talouksia enemmän varsinkin taloustavaroita, kuten astioita, sekä viherkasveja ja taimia.

Kauppiaat odottavat normaaleja alennusmyyntejä

Kauppiaista 76 prosenttia odottaa alennusmyyntiensä arvon joko pysyvän viime vuoden tasolla tai pienentyvän. Odotuksissa ei ole tapahtunut muutosta marraskuuhun verrattuna, joten suuria yllätyksiä joulumyynti ei ole kauppiaille tuottanut.

Alennusmyynnit alkavat yleisesti joulun välipäivinä ja heti vuodenvaihteen jälkeen. Alennusmyyntejä pitävistä kauppiaista 41 prosenttia aloittaa alesesonkinsa välipäivinä ja 28 prosenttia heti vuodenvaihteen jälkeen. Myöhemmin tammi-helmikuussa alennusmyynnit alkavat 22 prosentissa kaupoista.

Kuluttajille kohdennettu alennusmyyntikysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa. Tutkimusta varten on haastateltu kaikkiaan 2000:ta kuluttajaa. Tiedot yritysten odotuksista taas perustuvat Kaupan liiton jäsenpaneeliin.

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa.

Liitetiedosto