Kaupan liiton joulukauppakyselyn perusteella tamperelaiset valmistelevat joulua innokkaimmin, kun taas Turussa ja Kuopiossa säästetään eniten. Korujen ja kellojen sekä elektroniikan osuus lapsiperheiden ja palkansaajatalouksien lahjahankinnoissa on vahvistunut viime viikosta.

Kaupan liiton joulukauppakysely on edennyt viikolle 50. Kyselyn perusteella osa kuluttajien jouluhankinnoista on jo tehty. Yli 60 prosenttia lapsiperheistä aikoo ostaa tai on jo ostanut joululahjaksi elektroniikkaa ja lähes 60 prosenttia koruja ja kelloja. Palkansaajat ostavat näitä tuotteita lahjoiksi yli 53 prosentissa talouksia. Eläkeläistalouksien lahjaostokset näyttävät puolestaan pysyvän samanlaisina viikosta toiseen.

- Suomalaiset valmistelevat nyt joulua, eikä joulun jälkeisiä alennusmyyntejä vielä liiemmälti suunnitella. Näyttää kuitenkin siltä, että lapsiperheet ja palkansaajat aikovat kuluttaa joulun lisäksi myös alennusmyynneissä, kun taas eläkeläiset säästävät niissäkin, Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja arvioi.

40 000 euron vuositulot ovat vedenjakaja joulukauppasuunnitelmissa. Riippumatta siitä, onko taloudessa kaksi tai yksi aikuista, alle 40 000 euron vuosituloilla viidennes suomalaisista palkansaajatalouksista aikoo säästää jouluhankinnoissa.

- Yli 40 000 euron tuloilla vain alle seitsemän prosenttia säästää viime jouluun verrattuna, kertoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Pääkaupunkiseudulla 95 prosenttia vähintään 40 000 euroa ansaitsevista kotitalouksista aikoo käyttää lahjahankintoihin vähintään yhtä paljon tai enemmän rahaa kuin viime vuonna. Tampereella näitä talouksia on runsas 97 prosenttia.

Yli 40 000 euron vuosituloilla vain viisi prosenttia kotitalouksista aikoo säästää pääkaupunkiseudulla. Tampereella vastaava luku on kolme. Alle 40 000 euron vuosituloilla pääkaupunkiseudulla säästetään noin 28 prosentissa kotitalouksissa ja Tampereella noin 25 prosentissa.

Turussa ja Kuopiossa ollaan selvästi tarkempia rahankäytössä. Alle 40 000 euroa vuodessa ansaitsevista turkulaisista kotitalouksista noin 48 prosenttia aikoo säästää joululahjahankinnoissa ja Kuopiossa noin 47 prosenttia. Turussa yli 40 000 euron vuosituloilla 17 prosenttia ja Kuopiossa noin 18 prosenttia kotitalouksista aikoo säästää joululahjoissa. Oulussa yli 40 000 euron vuosituloilla noin 7 prosenttia säästää joululahjoissa ja alle 40 000 euron tuloilla noin 37 prosenttia.

Kauppiaiden näkemykset joulukaupan kehityksestä ovat pysytelleet samansuuntaisina marraskuun puolivälistä lähtien. Varastoja on kasvatettu joulukauppaa varten, mutta huomattavasti varovaisemmin kuin viime vuonna.

Liitetiedostot:

Lisätietoja: pääekonomisti Jaana Kurjenoja, jaana.kurjenoja@kauppa.fi, 09-1728 5134