Vaikka kuluttajien epävarmuus on lisääntynyt, joulun ajan kulutuksesta ei juurikaan aiota tinkiä. Kaupan liiton joulukauppakyselyn mukaan vain pienituloisimmissa kotitalouksissa ja eläketalouksissa säästämisaikeet ovat lisääntyneet. Muilla kulutusaikeet ovat jopa vahvistuneet.

Vähintään kahden aikuisen työssä käyvät kotitaloudet käyttävät rahaa jouluun reiluimmin. Myös näissä talouksissa epävarmuus on kuitenkin kasvanut joulukuussa verrattuna marraskuuhun. Marraskuussa joulun kulutuksestaan epävarmoja oli alle prosentti vastaajista, mutta nyt heitä on noin kuusi prosenttia. Samalla kuitenkin kulutustaan lisäävien kotitalouksien määrä on kasvanut varsinkin lapsiperheissä.

Kahden aikuisen työssäkäyvistä lapsiperheistä runsas viidennes aikoi marraskuussa lisätä rahankäyttöään joululahjoihin viime vuoteen verrattuna. Joulukuussa osuus on kasvanut lähes kolmannekseen. Samalla kulutustaan leikkaavien osuus on pienentynyt yli seitsemällä prosenttiyksiköllä.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja pitää muutosta kulutusaikomuksissa mielenkiintoisena:

- Työssäkäyvien kotitalouksien kulutusaikomusten kasvu oli odotettavissa. Niin kävi viime vuonnakin veronpalautusten jälkeen ja joulun lähestyessä. Epävarmuus on kuitenkin lisääntynyt joulun alla, toisin kuin viime vuonna. Kansainväliset ongelmat ja kotimainen talouspoliittinen keskustelu alkavat selvästi herättää huolta kuluttajissa, Kurjenoja arvioi.

Eläkeläistalouksissa on tapahtunut suurin kulutusaikomusten muutos. Kun marraskuussa lähes 87 prosenttia eläkeläistalouksista aikoi käyttää joululahjojen ostoon vähintään yhtä paljon rahaa kuin viime vuonnakin, osuus on joulukuussa enää 57 prosenttia.

- Eläkeläiset, joilla on varma tulovirta eikä pelkoa työttömyydestä, ovat alkaneet säästää, Kurjenoja toteaa.

Alennusmyynnit alkavat joulun jälkeen

Kaupan liiton yrityksille suunnatun kyselyn mukaan noin 76 prosenttia kauppiaista kertoo joulumyynnin vastanneen odotuksia tai ollut jopa parempaa. Ennen joulua ei suuria alennusmyyntejä juuri ole luvassa. Noin yhdeksän prosenttia kauppiaista aloittaa alennusmyynnit ennen joulua ja 41 prosenttia joulun välipäivinä. Loput aloittavat alennusmyyntinsä joko heti vuodenvaihteen jälkeen tai myöhemmin tammi-helmikuussa.

Joulun välipäivinä alennusmyyntinsä aloittavat varsinkin vaate-, jalkine- ja urheiluvälinekaupat. Myös huonekalu- ja sisustuskaupoista voi löytyä alennusmyyntejä välipäivinä ja juuri ennen joulua.

Tänä vuonna alennusmyyntien ajankohta ei välttämättä kerro, onko joulumyynti vastannut kauppiaan odotuksia.

- Alennusmyyntien alkamisajankohta noudattaa nyt ennemminkin koko alan käytäntöä tai yksittäisen kauppiaan aikaisempia alennusmyyntipäätöksiä. Kauppiaiden vastauksista kuitenkin näkee, ettei yksikään myöhemmin tammi-helmikuussa alennusmyyntinsä aloittava kauppias ole pettynyt joulumyyntiinsä, Kurjenoja kertoo.

Kaupan liitto on seurannut viikoittain marraskuusta lähtien kuluttajien jouluostosaikeiden ja yritysten joulukaupan näkymien kehittymistä. Kuluttajille kohdennettu joulukauppakysely on toteutettu yhdessä Innolink Research Oy:n kanssa. Tutkimusta varten on haastateltu kaikkiaan 2000:ta kuluttajaa. Tiedot yritysten odotuksista perustuvat Kaupan liiton jäsenpaneeliin. Kuluttajien ja yritysten alennusmyyntiodotuksista tiedotetaan vielä maanantaina 27.12.

Lisätietoja
pääekonomisti Jaana Kurjenoja, jaana.kurjenoja@kauppa.fi, puh. (09) 1728 5134

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa.