Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala on tyytyväinen siihen, että ruuan arvonlisäverotus kevenee. Kokonaisuudessaan päätökset arvonlisäverotuksesta eivät kuitenkaan ole selvästi elvyttäviä.

”Nyt kun työllisyys nojaa pitkälti palvelualoihin ja yksityiseen kysyntään, yleisen arvonlisäverokannan nostaminen ei ole oikea toimenpide”, toteaa Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

”Tässä suhdannetilanteessa olisi tärkeää tukea yksityistä kulutusta kaikin mahdollisin keinoin. Näin voisimme välttää 90-luvun laman virheet eli työttömyyden kasvun vientiteollisuuden lisäksi myös palvelualoilla”, Pekkala muistuttaa.

Noin 300 000 suomalaista työllistävän kaupan alan kannalta on tärkeää, ettei yksityinen kulutus romahda taantuman aikana. Parhaillaan pelkästään kasvava työttömyys syö merkittävästi ostovoimaa. Vaikka ravintolaruokailun arvonlisäverotuksen keventäminen tukee työllisyyttä ensi vuonna, kulutusverotuksen yleinen kiristyminen kumoaa näitä vaikutuksia.

Lisätietoja: Juhani Pekkala, Kaupan liitto, toimitusjohtaja, p. 0400 419 560, juhani.pekkala@kauppa.fi

Kaupan liitto edustaa elinkeinoelämän suurinta toimialaa kauppaa. Kauppa työllistää noin 300 000 henkilöä Suomessa. Kaupan liiton piirissä on noin 7 000 jäsenyritystä ja se edustaa sekä vähittäis- että tukkukauppoja elinkeinopolitiikassa ja työmarkkinaedunvalvonnassa.