Alkoholiostoksille on kesän aikana suunnattu yhä enemmän Viroa kauemmas Baltiaan.

Vielä kesäkuussa Viron laivoilla matkustaneista alle 4 prosenttia oli ostanut alkoholijuomia muualta kuin laivoilta tai Virosta. Luku nousi heinä-elokuussa yli 9 prosenttiin.

Viro nosti kesäkuun alussa alkoholiveroaan lähes 70 prosenttia. Jos se siirretään suoraan hintoihin, olutlaatikko kallistuu noin neljänneksellä. Veronkorotus ei vielä heinä-elokuussa näkynyt täysimääräisesti hinnoissa.

Suuria määriä tuovat hakevat kauempaa

Varsinkin ne suomalaiset, jotka hakivat kesällä suuria määriä alkoholia Suomenlahden eteläpuolelta, ovat matkanneet entistä kauemmas Baltiaan. Heinä-elokuussa lähes puolet yli 100 litraa alkoholijuomia mukanaan tuoneista matkustajista kävi ostoksilla Latviassa tai sitä pidemmällä.

Kesä-heinäkuussa runsaat 60 prosenttia oluista oli ostettu Virosta tai laivalta, hieman alle 40 prosenttia Latviasta tai muualta. Siidereistä 38 prosenttia ja long drink -juomista 39 prosenttia tuotiin Latviasta tai muualta.

Sen sijaan viinit ja väkevät tuotiin edelleen lähempää. Yli 90 prosenttia viineistä ja lähes 90 prosenttia väkevistä juomista hankittiin Virosta tai laivoilta. 

Matkustajatuonti vähenee vasta, kun myyntiä vapautetaan

”Tämä tutkimus kumoaa väitteen, että Viron alkoholiveron korotus olisi vähentänyt matkustajatuontia Baltiasta”, toteaa Kaupan liiton päivittäistavarakaupan johtaja Kari Luoto.

”Matkustajatuonti vähenee merkittävästi vasta, kun vahvemmat oluet ja lonkerot vapautetaan vähittäiskaupan myyntiin uuden alkoholilain esityksen mukaisesti.”

Tiedot ilmenevät tutkimuksesta, jossa haastateltiin syyskuun 2016 ja elokuun 2017 välillä lähes
2 900 suomalaista matkustajaa Viron ja Suomen välisillä laivoilla. Otos on edustava kolmen suurimman laivayhtiön laivoilla vuoden aikana matkustaneista suomalaisista. Tutkimuksen teki Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy, ja tilaajina olivat Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry sekä Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.