Risteilymatkustajat ostavat alkoholia entistä enemmän. TNS Gallupin matkustajatuontiseurannan mukaan alkoholijuomien litramääräinen matkustajatuonti lisääntyi alkuvuonna.

Vuoden 2009 tammi-elokuussa alkoholia tuotiin laivoilta 25 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Litramääräistä kasvua vauhditti long drink -juomien noin 70 prosentin lisäys sekä oluen, siiderin ja välituotteiden tuonnin lisääntyminen noin neljänneksellä. Viinejä matkustajat toivat lähes 20 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Alkoholin matkustajatuonti väheni vuoden 2005 alkupuolelta lähtien, kunnes se kääntyi nousuun heti vuoden 2008 alussa. Samaan aikaan Suomessa nostettiin alkoholijuomien veroja. Matkustajat hankkivat alkoholijuomansa pääasiassa laivoilta ja Virosta.

Alkoholiveron korotus ohjaa kulutusta Viroon

Lokakuun alussa alkoholivero nousee jälleen. Vero nousee kymmenellä prosentilla. Kaupan liitto näkee, että alkoholiveron korotus on huonosti ajoitettu eikä välttämättä kasvata valtion verotuottoja.

"Alkoholiveron kiristys ei tuo lisää rahaa valtion kassaan. Tänä vuonna talouden taantuman ja yksityisen kulutuksen pienetyessä myös alkoholin kulutus pienenee. Kun tähän vielä lisätään alkoholin hinnan korotusten vaikutus alkoholin kysyntään ja kasvava matkustajatuonti, veron kiristys voi jopa pienentää alkoholiverokertymää", Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala arvioi aiemmin tällä viikolla.

Vaikka alkoholin kokonaiskulutus on kääntynyt laskuun, alkoholin maahantuonti kasvoi merkittävästi keväällä. Kasvu tullee jatkumaan, koska lähimatkailua suositaan nykyisessä taloudellisessa taantumassa.

Lue Kaupan liiton lehdistötiedote: Alkoholiveron korotus ohjaa kulutusta Viroon 21.9.2009
Aikaisemmin julkaistu uutinen: Alkoholi kallistuu syksyllä 16.6.2009