Yhdysvalloista lähtöisin olevat Black Friday- ja Cyber Monday -kampanjat ottavat jalansijaa myös Suomessa. Vielä viime vuonna ostoksia tekivät pääosin nuoret verkkokaupan asiakkaat. Tänä vuonna kampanjat kiinnostavat aikaisempaa enemmän myös vanhempia suomalaiskuluttajia.

Kuva päivitetty 24.11.: Vainu.io:n palvelun avulla on haettu ne vähittäiskaupan yritykset, joiden verkkosivuilta löytyy tarjous- tai alennuskampanjointia ennen Black Friday -perjantaita 24.11.

Kaupan liiton Kantar TNS:llä teettämän kuluttajakyselyn perusteella kampanjapäivien myynti on ollut kasvussa viime vuosina myös Suomessa. ”Nuoret opiskelijat ja lapsiperheet ovat ostaneet innokkaimmin kampanjatuotteita. Viime vuonna Black Friday -hankintoja tehtiin erityisesti kotimaisista verkkokaupoista”, kertoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Nyt näyttää siltä, että 35-vuotiaat ja sitä vanhemmat kuluttajat seuraavat kampanjointia viime vuotta aktiivisemmin. ”Kun viime vuonna vain 13 prosenttia yli 35-vuotiaista oli valmiita tekemään ostopäätöksiä, on heitä nyt jo 22 prosenttia. Alle 35-vuotiaista peräti 48 prosenttia kertoo seuraavansa tarjouksia aktiivisesti”, Kurjenoja jatkaa.

Haastatelluista kuluttajista 56 prosenttia ei aio seurata kampanjapäivien tarjouksia. ”Pientä ostoinnokkuuden lisääntymistä on siis ilmassa, sillä vuosi sitten luku oli 63 prosenttia”, Kurjenoja toteaa.  Pääkaupunkiseudulla ollaan tässä suhteessa muuta maata passiivisempia.  

Kurjenoja nostaa esille myös mielenkiintoisen havainnon marraskuun merkityksestä joulukaupalle. ”Marraskuu on ollut perinteisesti keskimääräistä huonompi myyntikuukausi, mutta parina viime vuonna marraskuun liikevaihdossa on tapahtunut hienoista kohenemista vuosikeskiarvoon verrattuna. Tämä voi olla viite siitä, että muun muassa Black Friday on osaltaan siirtämässä joulukauppaa marraskuulle”, Kurjenoja pohtii.

Kaupan liiton verkkosivuilla Kauppa.fi seurataan 24.11. asti kauppojen Black Friday -kampanjointia. Tämän artikkelin kuva päivitetään joka päivä klo 12.00 mennessä.

 

Lisätiedot kuluttajakyselystä: pääekonomisti Jaana Kurjenoja, p. 040 820 5378

Muut Black Friday-  ja joulukauppatiedustelut: edunvalvontajohtaja Tuula Loikkanen, p. 040 922 0750

Liite: