Kesä, loma ja kirjat – mikä mahtava yhdistelmä! Dekkariviikko 11.−17.6. tarjoaa jännittävän startin lomakauteen varautuville.

Vuosi 2017 oli myyntilukujen valossa todella suotuisa kirjakaupoille. Kaunokirjallisuuden myynti kasvoi suurimmissa kirjakaupoissa peräti 11,1 prosenttia sekä lasten ja nuorten kirjojen myynti 6,2 prosenttia.

Kuluvana vuonna kirjoja on ilmestynyt aikaisempaan tahtiin, mutta viimevuotisiin myyntituloksiin ei ole päästy. ”Myynneissä ollaan hiukan jäljessä viime vuodesta. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että vuoden 2017 alkuvuosi oli myyntien osalta poikkeuksellisen hyvä”, toteaa Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson ja muistuttaa, että kirjamyynti keskittyy todella vahvasti loppuvuoteen.

Erityisen positiivisena Karlsson pitää sitä, että alkuvuoden aikana lasten ja nuorten kirjat ovat käyneet hyvin kaupaksi. Niin ikään opetussuunnitelman uudistus näkyy oppikirjamyynnin positiivisena kehityksenä. ”Sen sijaan tietokirjojen myynninlasku on ollut huomattava, mutta vuosi on vielä nuori”, Karlsson toteaa.

Rikoksia ratkomassa

Kiinnostus rikoskirjallisuutta kohtaan pitää edelleen pintansa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Tämä on otettu huomioon myös maamme kirjakaupoissa, sillä viisi vuotta sitten Kirjakauppaliitto nimesi viikon 24 valtakunnalliseksi Dekkariviikoksi.

Teemaviikon kunniaksi kirjakaupoissa on runsaan kirjatarjonnan lisäksi käynnissä Ratkaise rikos kirjakaupassa -kilpailu, jonka Kirjakauppaliitto järjestää yhdessä Suomen Kustannusyhdistyksen kanssa. Kilpailukysymykset pohjautuvat uutuuskirjojen perustietoihin, ja kilpailu on ratkaistavissa vain kirjoihin tutustumalla ja täyttämällä kilpailukuponki kirjakaupassa viimeistään 17.6. Voittajalle on luvassa 500 euron matkalahjakortti.

Dekkarit kiinnostavat lukijoita myös tilastojen valossa. Vuoden 2017 käännetyn kaunokirjallisuuden kymmenestä suosituimmasta kirjasta dekkareita oli peräti yhdeksän! Kotimaisen kaunokirjallisuuden Top 10 -listalla dekkareita oli viime vuonna kolme: Ilkka Remeksen Vapauden risti, Reijo Mäen Kakolan kalpea sekä Leena Lehtolaisen Viattomuuden loppu.

Rikoskirjallisuus kiinnostaa erityisesti naisia. ”Viime vuonna teettämämme tutkimuksen mukaan jännityskirjallisuus on naisten yleisimmin seuraama kirjallisuuden laji. Tänä vuonna dekkarivalikoimassa on huomioitu hyvin myös nuoret lukijat”, Karlsson kertoo.

Mitä muuta Suomi tänä kesänä lukee kuin paksuja, veret seisauttavia pokkareita? ”Viihdekirjallisuutta, henkilökuvia ja vahvaa kotimaista kaunokirjallisuutta. Myös hyvinvointikirjallisuus on nyt pinnalla – toukokuun myydyimmistä kirjoista esimerkkeinä Viis veisaamisen elämänmullistava taika, Tunne lukkosi sekä Idiootit ympärilläni. Jokakesäisiä takuuvarmoja suosikkeja ovat tietenkin lintukirjat”, Karlsson mainitsee.

Entä millaista kirjasyksyä voidaan odottaa kesän ja dekkareiden jälkeen? ”Erittäin kiinnostava syksy lukuisine uutuuskirjoineen on ehdottomasti luvassa. Sekä Helsingin että Turun Kirjamessut ovat saaneet uudet ohjelmajohtajat, joten siltäkin saralta on kirjasyksyyn odotettavissa uusia tuulia”, Karlsson toteaa.