Lähde: Whirlpool

Energiasyöpöt kylmälaitteet ovat katoamassa, sillä sähkön hintakehitys on osaltaan kasvattanut kiinnostusta energiataloudellisempia kylmälaitteita kohtaan.

"Energiansäästö on lyönyt itsensä läpi kodin kylmälaitteita hankittaessa. Energialuokasta onkin tullut designin ohella tärkein ostopäätökseen vaikuttava tekijä", kertoo Kotekin varapuheenjohtaja Timo Laatikainen.

Kymmenen vuotta vanhan kylmälaitteen sähkönkulutus on moninkertainen uuteen, A+ energialuokan laitteeseen verrattuna. A++ luokan kylmälaitteiden kohdalla energiansäästö on jopa 45 prosenttia verrattuna normaaliin A-energialuokan kylmälaitteeseen. Jääkaapit ja pakastimet ovat päällä ympäri vuorokauden, joten niiden osuus kodin energiankulutuksesta on merkittävä.

Asuntorakentamisen hiipuminen näkyy myös kylmälaitekaupassa
"Taantuma tarttui isojen kodinkoneiden kauppaan jo viime vuoden loppupuolella, jolloin asuntorakentaminen hiipui voimmaakkasti", kertoo Kotekin Timo Laatikainen.

Kotitalouksien jääkaapit ja pakastimet uusitaan kuitenkin heti tarpeen ilmaantuessa taantumasta huolimatta.

"Monipuolisten ominaisuuksien ja käytön mukavuuden lisäksi isot kodinkoneet ovat myös tärkeä osa kodin ja keittiön sisustusta. Kun keittiössä vietetään paljon aikaa, on oleellista, että kylmälaitteet ovat lompakon lisäksi ilo myös silmälle", summaa Laatikainen.