Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa, että taantuman pohja on ehkä jo ohitettu. Näin on oletettavissa viime kuukausien taloustilastojen perusteella. Ennakoivat mittarit kertovat parantuneista lähiajan näkymistä ja odotuksista.

Kasvun käynnistymistä vauhdittavat joka puolella maailmaa poikkeuksellisen mittavat raha- ja finanssipoliittiset elvytystoimet sekä tyhjentyneiden varastojen täydentäminen.

Suomen talous nousuun loppuvuonna

Etla ennustaa, että myös Suomessa taantuman pohja on ohitettu ja parempaa on odotettavissa. Esimerkiksi Tullin ennakkotietojen mukaan tavanomaisesta kausivaihtelusta puhdistettu viennin arvo on noussut kesä- ja heinäkuussa. Samoin teollisuuden tilaukset ovat hieman viime kuukausina kohonneet ja teollisuustuotannon määrä näyttää vakiintuneen.

Etla laski ennustettaan kuluvan vuoden talouskehityksestä 0,5 prosenttiyksiköllä. Kokonaistuotanto supistuu tänä vuonna 7,0 prosenttia.
"Emme usko vauhdikkaaseen elpymiseen tämänkään jälkeen, koska investointien väheneminen jatkuu pitkälle ensi vuoteen ja työttömyyden lisääntyminen heikentää kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia", ennustaa Etla tiedotteessaan.