Kaupan liiton ja ympäristöministeriön muovikassisopimus sai erityistä huomiota 31.5. järjestetyssä Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -sidosryhmätilaisuudessa Finlandia-talolla. Sopimus nostettiin yhtenä esimerkkinä hyvin tehdystä ja vaikuttavasta työstä kestävän kehityksen hyväksi Suomessa.
Tunnelmia Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -tilaisuudesta. Kuva: Valtioneuvoston kanslia.

aupan liitto solmi lokakuussa 2016 ympäristöministeriön kanssa Green deal -muovikassisopimuksen, jonka tarkoituksena on vähentää muovikassien kulutusta. Suomessa kuluttajat käyttävät jo tällä hetkellä muovikasseja ja -pusseja järkevästi – komission selvityksen perusteella Suomi on yksi vähiten muovikasseja käyttävistä EU-maista. Suomessa onkin katsottu, että parhaaseen tulokseen meillä päästään vapaaehtoisin toimin.

Muovikassisopimuksella toteutetaan EU-direktiivin vaatimukset Suomessa. Sopimuksessa sovitaan myös keinoista, joilla vähittäiskauppa varmistaa, että direktiivin tavoitteet saavutetaan Suomessa.

Kestävän kehityksen toimikunnan pääsihteeristön järjestämässä Kestävän kehityksen tila ja tulevaisuus -sidosryhmätilaisuudessa sopimusta esitteli Kaupan liiton ympäristöasiatuntija Marja Ola. Hän kertoi sopimukseen liittyvästä yhteistyöstä ja tavoitteista sekä kokonaisuuden laajemmasta merkityksestä. Yrityksistä sopimuksen ovat tähän mennessä solmineet Kesko, Lidl Suomi, SOK, Stockmann, Tokmanni ja UFF.

Tapahtumassa julkistettiin myös uusi kestävän kehityksen kansallinen seurantajärjestelmä, käytiin keskustelua kestävän kehityksen tilasta ja näkymistä Suomessa sekä huomioitiin sitoumuksen tehneitä tahoja. Päivän pääpuhujina olivat muun muassa valtiosihteeri Paula Lehtomäki, presidentti Tarja Halonen ja emeritusprofessori Sixten Korkman sekä ministeri Kimmo Tiilikainen. Tilaisuus oli osa YK:n Agenda2030-ohjelman arviointia ja seurantaa.

Kaupan liitto mukana Euroopan kestävän kehityksen viikolla

Euroopan kestävän kehityksen viikkoa vietetään tänä vuonna 30.5.–5.6., ja kauppa on vahvasti mukana menossa. Maailman ympäristöpäivänä 5.6. Kaupan liitto järjestää Kaupan vastuuklinikan, jossa yrityksille annetaan konkreettista ja käytännöllistä tietoa Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumuksesta ja muovikassisopimuksesta.

Samana päivänä Finlandia-talolla käynnistyvässä World Circular Economy Forum 2017 -tapahtumassa liitto tekee yhteistyötä Valtioneuvoston kanslian kanssa ympäristöministeriön ständillä. Tapahtumavieraille kerrotaan lisätietoa ja innostavia yritysesimerkkejä kestävän kehityksen yhteistyön malliin, muovikassisopimukseen liittyen, samoin suomalaisia kiertotalouden esimerkkejä kaupan alalta. Kaupan liiton asiantuntijat ovat tapahtumavieraiden tavattavissa ympäristöministeriön ständillä maanantaina 5.6. klo 11–13.

Kaupan liiton ympäristöasiantuntija Marja Ola ja apulaispääsihteeri
Marja Innanen Valtioneuvoston kansliasta keskustelevat 
muovikassisopimuksesta. (Kuva: Valtioneuvoston kanslia)