Vuoden kuumin kirjasesonki käynnistyy 25.−28.10. pidettäviltä kirjamessuilta, jonne kokoontuu jokasyksyiseen tapaan ajankohtaisimmat koti- ja ulkomaiset kirjailijavieraat sekä noin 80 000 kirjanystävää. Etenkin kaunokirjallisuuden myyntiin toivotaan tapahtumasta piristystä.

Kirjojen myynti on ollut kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla edellisvuotta maltillisempaa kaunokirjallisuuden puolella. Sen sijaan lasten- ja nuortenkirjat ovat houkutelleet asiakkaita: myynnin kasvu edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon nähden on noin 10 prosenttia suurimpien kirjakauppojen tilastojen mukaan. Myös oppikirjat ovat uuden opetussuunnitelman vauhdittamana käyneet hyvin kaupaksi.

Kirjakauppaliiton toimitusjohtaja Laura Karlsson uskoo kuitenkin, että kaunokirjallisuudenkin osalta käänne positiivisempaan on tulossa. ”Syksyn uutuuskirjatarjonta on erittäin vahva, ja kirjavuosihan on vasta nuori. Parhaina vuosina jopa 40 prosenttia kirjamyynnistä tehdään isänpäivän ja joulun välillä, ja tänäkin vuonna erityisesti joulumyynnin osalta odotukset ovat korkealla”, Karlsson kertoo.

Jo ilmestyneistä uutuuksista lukijansa ovat erityisen hyvin löytäneet Kari Hotakaisen kirjoittama Tuntematon Kimi Räikkönen ja Tommi Kinnusen Pintti. Myös Jari Tervon Aamen ja Antti Tuiskun elämäkerta Antti Tapani ovat jo nyt myyntimenestyksiä. ”Mielenkiintoisia uutuuksia on ilmestynyt myös näin messujen alla”, Karlsson vinkkaa ja kehottaa tutustumaan muun muassa Minna Rytisalon, Katja Ketun ja Mirkka Lappalaisen teoksiin.

Kirjanystävien kokoontumisajot on startattu Messukeskuksessa

Helsingin Kirjamessut on paitsi Suomen suurin kirja-alan tapahtuma myös valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi. Tänä vuonna 18. kertaa järjestettäville messuille osallistuu yli 300 kustantajaa, kirjakauppaa ja antikvariaattia. Kirjamessuilla on yli 1 000 esiintyjää 15 ohjelmapisteellä. Esityksiä on yhteensä yli 800. Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa.

Tänä vuonna kirjamessujen uutena ohjelmajohtajana on aloittanut yrittäjä−kirjailija Ronja Salmi, jolta on toivottu erityisesti tuoreita ideoita ja uutta raikasta energiaa. ”Salmi on jo nyt uudistanut messuja monin tavoin. Messulavat on nimetty pääkaupungista tuttujen kaupunginosien mukaan, ja nimet antavat myös osviittaa siitä, mitä teemoja lavoilla käsitellään. Myös lastenosastoon on panostettu konseptoimalla se kokonaan uudestaan”, Karlsson kertoo.

Tänä vuonna messujen teemamaa on Yhdysvallat, ja sieltä messujen päävieraaksi saapuu kirjailija Jennifer Clement, joka on myös PEN-sananvapausjärjestön kansainvälinen puheenjohtaja. ”Yhdysvaltain suurlähetystön messuosastolla on luvassa monenlaista ohjelmaa. Myös Aku Ankka -piirtäjä Don Rosa saapuu paikan päälle”, Karlsson kertoo. ”Myös sataa vuottaan juhliva Viro on monipuolisesti esillä messuviikonlopun ajan.”

Entä mitä kirja-alan konkari itse lukee seuraavaksi? ”Omalla listallani ovat seuraavina Mirkka Lappalaisen Pohjoisen noidat ja Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin. Odotan myös kovasti Michelle Obaman marraskuussa ilmestyvää Minun tarinani -elämäkertaa”, Karlsson päättää.

Kuva: © Messukeskus / Wanha Satama, Kirjamessut 2017