Jos työkaluja tarvitsee harvakseltaan, niitä ei välttämättä ole järkevää ostaa omaksi. Yhtä hyvin niitä voisi vuokrata. Helsingin Teurastamolle avataan pilottina virtuaalinen rautakauppa, joka vuokraa työvälineitä ja siivouslaitteita 24/7. K-rauta on mukana kokeilussa.
Liiteristä voi vuokrata remonttivälineitä. kuva: Kesko

Kierto- ja jakamistalous on yksi maailman suurista muutostrendeistä. Tavaroiden yhteiskäyttö on usein ekologisempaa kuin omistaminen – ja se säästää varastotilaa.

Virtuaalinen rautakauppa Liiteri on kierto- ja jakamistalouteen liittyvä kokeilu. Työvälineitä tarvitsevat voivat vuokrata ne verkkopalvelusta ja noutaa aina auki olevasta palvelupisteestä Teurastamolta. Asiakkaat voivat myös tilata välineet kotiinsa joukkoistetun kuljetuspalvelun kautta. Myöhemmin noutopiste avataan myös Espoon Otaniemeen.

Muuttuuko rautakaupan rooli?

Syyskuun lopussa käynnistyvässä kokeilussa selvitetään vuokraamisen ja lainaamisen liiketoiminnallisia mahdollisuuksia. K-rauta haluaa selvittää, miten se voisi tarjota paremmin ratkaisuja asiakkaidensa arkeen.

”Olemme perinteisesti ajatelleet, että tehtävämme on myydä mahdollisimman paljon uusia koneita ja laitteita. Ehkä kaikki remonttia suunnittelevat eivät kuitenkaan halua ostaa niitä. Työvälineiden vuokraus saattaa olla tarvittava kipinä remontin aloittamiselle”, K-rauta-ketjun ketjujohtaja Virpi Viinikainen sanoo.

”K-raudassa löydämme roolimme suunnitteluapuna ja materiaalien myyjinä. On todella mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tällainen vuokrauspalvelu asiakkaitamme kiinnostaa.”

Kiertotaloutta kuluttajille, mutta miten?

Liiteri liittyy VTT:n koordinoimaan tutkimushankkeeseen nimeltä Aarre, jossa kehitetään kiertotalouden liiketoimintamalleja. Aarretta rahoittaa Tekes, ja siinä ovat tutkimuskumppaneina Suomen ympäristökeskus sekä Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus.

Kiertotalous ja cleantech on keskittynyt pääasiassa teollisuuden prosessien optimointiin, ei niinkään kuluttajille suunnattujen ratkaisujen kehittämiseen. Kiertotaloudessa tähdätään kustannustehokkaisiin liiketoimintamalleihin, joilla lisätään materiaali- ja energiatehokkuutta, säästetään luonnonvaroja ja hillitään ilmastonmuutosta. Liiterissä kehitetään arkea helpottavia, järkeviä palveluita kiertotalouden jalkauttamiseksi myös kuluttajille.

Liiterin toteuttaa CoReorient yhdessä Aarre-projektin kanssa. K-raudan ohella pilotissa ovat mukana Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Teknologiateollisuus ry, SER-kierrätys, Espoon kaupunki, Purjebägit Oy, Kierrätysverkko Oy, Metrosuutarit, pyörähuoltoovelle.fi ja kauppahalli24.