Lamppukauppaan kannattaa jatkossa ottaa mukaan vanha, jo loppuunpalanut lamppu. Se helpottaa oikean lampun valintaa, sillä hehkulamput poistuvat vähitellen markkinoilta uuden EU-direktiivin määräämänä.

Mattapintaiset hehkulamput ja kirkkaat 100 W tai suuremman valotehon omaavat hehkulamput poistuvat markkinoilta ensimmäisenä syyskuun alusta alkaen. Kaupat myyvät vanhat varastonsa loppuun, mutta valmistajat eivät enää saa toimittaa hehkulamppuja myyntiin. Viimeisetkin hehkulamput poistuvat markkinoilta vuonna 2012.

Verkkopalvelusta apua lampun valintaan

Motivan verkkopalvelussa www.lampputieto.fi on tiivistetysti kaikki kuluttajia askarruttava tieto energiansäästölampuista. Palvelussa voi sopivaa lamppua hakea sen käyttötarkoituksen ja halutun valotehon mukaan.

Valoteho ilmaistaan lumen-arvolla, joka on merkitty lamppupakkaukseen. Hyvä muistisääntö on, että 60 W hehkulamppua vastaavaan valotehoon tarvitaan energiansäästölamppu, jonka lumen-arvo on noin 700 lm.

Watit eivät kerro valotehosta, vaan sähkönkulutuksesta. 700 lm energiansäästölamppu kuluttaakin sähköä vain 11 W, noin viidenneksen hehkulamppuun verrattuna.

Energiansäästölamput sisältävät pieniä määriä elohopeaa. Siksi niitä ei saa laittaa tavalliseen sekajätteeseen, vaan ne tulee palauttaa ongelmajätekeräykseen tai sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätyspisteisiin. Verkkopalvelusta voi etsiä omaa asuinpaikkaansa lähinnä olevat kierrätyspisteet.