Ikärajavalvonta kuuluu kaupan päivittäiseen toimintaan ja jokaisen kassahenkilön työpäivään. Juuri käynnistyneellä uudella ikärajavalvonnan kampanjalla muistutetaan asiakkaita valvonnan pelisäännöistä.

Ikä on vain numero, jonka kassa tarkastaa -kampanjan tavoitteena on muistuttaa alkoholimyynnin ikärajavalvonnan pelisäännöistä kaupassa. Kampanjan toteuttavat Päivittäistavarakauppa ry (PTY) ja sen jäsenyritykset. Kampanja näkyy lähes kaikissa Suomen päivittäistavarakaupoissa.

Tunnistaisitko alle 30-vuotiaan asiakkaan?

Laki velvoittaa kauppaa varmistamaan sen, että alaikäisille ei myydä alkoholi- eikä tupakkatuotteita. Ikä tarkastetaankin kaikilta alkoholi- ja tupakkatuotteita ostavilta asiakkailta, jos he vaikuttavat alle 30-vuotiailta.

Myös alkoholin välittäminen alaikäisille on laissa kielletty ja rangaistava teko. Tämän myötä kauppa ei voi myydä alkoholijuomia myöskään täysi-ikäiselle asiakkaalle, jos myyjällä on perusteltu syy epäillä, että alkoholi päätyy alaikäisen käyttöön.

Iän arvioiminen ei ole aina helppoa. Uuden kampanjan ikätestissä jokainen kuluttaja pääsee kokeilemaan omaa arviointikykyään ja testaamaan, miten itse onnistuisi iän arvioimisessa. Omaa 'ikänäköään' voi testata täällä.

Valvonnassa onnistuminen edellyttää jatkuvaa koulutusta

Ikärajavalvonta on tärkeä osa kaupan vastuullista toimintaa, ja kassahenkilöille osa heidän jokaista työpäiväänsä. Päivittäistavarakaupan ikärajapassikoulutuksen on suorittanut jo yli 140 000 kassahenkilöä ja alan opiskelijaa. Ikärajapassi on PTY:n ja sen jäsenyritysten ylläpitämä koulutus, joka perehdyttää työntekijän laajasti eri tuotteiden ikärajavalvontaan.

”Päivittäistavarakauppa ry:n jäsenyrityksissä tehdään vuosittain yli10 miljoonaa ikärajatarkastusta. Taustalla on monia lakeja ja ohjeistuksia, jotka vaativat kassalla työskentelevältä henkilöltä paljon osaamista ja ammattitaitoa”, kertoo PTY:n asiantuntija Pauliina Kivimäki.

Alkoholin ja tupakan lisäksi ikärajavalvonnan piiriin kuuluu monia muitakin tuoteryhmiä ja erilaisia ikärajoja. Ikärajavalvottavia tuotteita ovat mm. tupakointivälineet, nikotiinivalmisteet, ilotulitteet ja rahapelit.

PTY:n ohjeen mukaan iän voi kaupassa todistaa viranomaisen myöntämällä voimassa olevalla kuvallisella henkilökortilla, passilla, muukalaispassilla, ajokortilla, mopokortilla, mobiiliajokortilla tai pakolaisen matkustusasiakirjalla.

PTY:n jäseniä ovat Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK, Kesko Oyj, Lidl Suomi Ky, R-kioski Oy, M Itsenäiset kauppiaat Oy, Minimani Yhtiöt Oy, Wihuri Oy, Tokmanni-konserni, Heinon Tukku Oy, Suomen Palvelutukkurit Oy sekä K-kauppiasliitto ry. PTY on Kaupan liiton jäsen.