Maailmanlaajuinen huonekalujen ja kodinkalusteiden jättiläinen Ikea voitti Ruotsissa energiapalkinnon huolellisesta ja kattavasta ympäristö- ja kestävän kehityksen ajattelustaan.

Veckans Affärer -talouslehden ja E. ON -sähköyhtiön E-palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa yritykselle, jonka ansiona oli energian säästäminen ja ilmastomuutoksen vähentäminen.

Ikea rakensi neljä vuotta sitten ohjelman, jonka tarkoituksena on vähentää energiankulutusta 25 prosenttia ja lopettaa fossiilisten polttoaineiden käyttö. Ohjelman osana esimerkiksi Ikea-tavaratalojen valaistus uusittiin. Aikaisemmin tavarataloissa käytettiin joko 50 tai 35 -wattisia lamppuja. Nyt ne korvataan asteittain 20-wattisilla halogeenilampuilla, joilla on pidempi palamisaika, ja jotka kuluttavat vähemmän energiaa.

Tuomariston perusteluissa lausutaan, että energiatehokkuus ei tarkoita vain vihreää omaatuntoa. Tämän vuoden E-palkinnon voittaja on järjestelmällisesti ja harkitulla tavalla työskennellyt energiatehokkuuden eteen osana isompaa kestävän kehityksen ja ympäristöajattelun stragegiaa.