Reseptivapaat lääkkeet tulivat kauppoihin Japanissa tämän viikon alussa. Joissain myymälöissä itsehoitolääkkeitä myydään jopa vuorokauden ympäri jatkossa, kun uusi, kevyemmän sääntelyn lääkemyyntilaki astui voimaan, kertoo Japan Times.

Uuden lain mukaan myymälöissä, joissa myydään itsehoitolääkkeitä, ei tarvita farmaseuttia myyntityöhön. Itsehoitolääkkeisiin lasketaan esimerkiksi aspiriini ja flunssalääkkeet. Jatkossa myymälät voivat myydä näitä tuotteita kouluttamalla myymälähenkilökunnan ja rekisteröitymällä lääkemyyntirekisteriin. Myymälähenkilökunnan kvalifiointi on selkeästi nopeampaa ja helpompaa kuin farmaseuttien kouluttaminen.

Japanin Seven-Eleven oli lakimuutoksen pilottiohjelmassa. Seven-Eleven oli ensimmäinen myymäläketju, joka aloitti itsehoitolääkkeiden myymisen ympärivuorokautisesti yhdessä Tokion myymälöistään. Kokemukset olivat niin positiivisia, että ketju aikoo laajentaa 24h-lääkemyyntiä myös ketjun muihin myymälöihin. Supermarkettiketju Aeon puolestaan käynnisti lääkemyynnin 20-40 prosenttia halvemmilla hinnoilla kuin apteekit.

Suurten vähittäiskauppaketjujen tulo lääkemyyntimarkkinoille on pakottanut apteekit pidentämään aukioloaikojaan. Esimerkiksi apteekkiketju Matsumotokiyoshi Holdings aikoo vastata kilpailuun laajentamalla 24h-aukioloa liikkeissään.

Sääntely purettiin online-lääkemyyntiä harjoittavien apteekkien voimakkaasta vastustuksesta huolimatta. Uuden lain mukaan itsehoitolääkkeitä ei saa myydä netissä. Terveysministeriön mukaan lääkkeiden nettimyynti täytyy kieltää, koska nautittuna ohjeidenvastaisesti tuotteet aiheuttavat terveysriskin kuluttajalle. Siksi ne pitää myydä asiakkaalle aina joko farmaseutin tai koulutetun myyntihenkilökunnan kautta.