Noin 10 000 päivittäistavarakaupan kassahenkilöä on jo suorittanut ikärajapassin. Päivittäistavarakauppa ry:n myöntämän ikärajapassin tavoitteena on antaa entistä paremmat valmiudet varmistaa kassalla, ettei ikärajavalvottavia tuotteita tai palveluita myydä alaikäisille.

Ikärajavalvottavia tuotteita ja palveluita ovat nikotiinivalmisteet, tupakka, alkoholijuomat, aikuisviihde, rahapelaaminen sekä tietokone- ja konsolipelit.PTY:n jäsenyritysten kaikki 40 000 kassatyöntekijää suorittavat ikärajapassin tämän vuoden loppuun mennessä.

Työntekijät valmistautuvat ikärajapassikokeeseen itseopiskeluna verkko-oppimateriaalin tai verkosta tulostettavan kassahenkilön ikärajaoppaan avulla. Ennen testin suorittamista työntekijä voi harjoitella haastavia myyntitilanteita netin simulaatioharjoitusten avulla. Kassalla katsotaan paperit alle 23-vuotiaalta vaikuttavalta henkilöltä, joka haluaa ostaa täysi-ikäisyyttä edellyttävän tuotteen. Myös alkoholijuomien ja tupakan välittäminen alaikäisille halutaan estää.

Ikärajapassin harjoitustestin www-osoitteen ja käyttäjätunnukset saat PTY:stä osoitteesta riitta-mari.laakkonen@pty.fi.